Sociale media

Open the menu

Grande-Synthe: Kamp moet vluchtelingen verwelkomen, niet wegsturen

Op donderdag 7 juli werd aan zes Afghaanse mannen de toegang tot het vluchtelingenkamp in Grande-Synthe ontzegd. Volgens het stadsbestuur, dat samen met de Franse overheid en  kampbeheerder  AFEJI verantwoordelijk is voor het kamp, geldt het toegangsverbod voor alle mannen die alleen reizen. Artsen Zonder Grenzen vraagt om een herziening van deze beslissing.  

Le camp de réfugiés de Grande-Synthe en juillet 2016

Het is niet de eerste keer dat vluchtelingen de toegang wordt ontzegd tot het kamp La Linière, dat pas in maart 2016 is geopend. Tussen 22 juni en 2 juli telde Artsen Zonder Grenzen 34 migranten –waarvan drie minderjarigen, een persoon met een handicap en een zwangere vrouw- die van AFEJI geen toegang kregen. Er was nochtans nog plaats in het kamp om nieuwkomers op te vangen. 

Het stadsbestuur heeft affiches in het kamp gehangen waarin ze dreigen dat mensen die er te lang blijven, niet meer binnen mogen. Dat staat haaks op het klimaat waarin het kamp gebouwd werd. Het kamp moet open blijven voor al degenen die er nood aan hebben zolang er plaats vrij is. 

Degelijke levensomstandigheden

“Tachtig procent van de mensen die in het kamp verblijven, zijn mannen die alleen reizen,” legt Franck Esnée, projectcoördinator van Artsen Zonder Grenzen uit. “Door hen de toegang tot het kamp te weigeren, negeren de verantwoordelijken de functie van het kamp, nl. alle migranten degelijke levensomstandigheden bieden, wie ze ook zijn.”

Artsen Zonder Grenzen vraagt de regering om haar beslissing te herzien en om te zorgen voor een degelijke hulpverlening aan de vluchtelingen in Noord-Frankrijk.