Sociale media

Open the menu

AZG klaagt geplande sluiting van vluchtelingenkamp Duinkerke aan

Zeven maanden na de opening, heeft de Onderprefectuur van Duinkerke beslist om geen nieuwe vluchtelingen meer op te vangen in het kamp van La Linière. Het doel is om de capaciteit te verminderen naar 300 personen tegen het einde van 2016, en daarna wellicht de sluiting. Met de winter in aantocht, zou het sluiten van de kampen in Noord-Frankrijk duizenden vluchtelingen zonder onderdak zetten en blootgesteld aan geweld.

Le camp de Grande-Synthe en mars 2016

Op 5 oktober werd een nota overhandigd aan de bewakingsfirma die in het kamp bij La Linière werkt. In die nota eist de Onderprefectuur van Duinkerke dat er niet langer nieuwe mensen worden toegelaten in het kamp, inclusief “minderjarigen, families, zwangere vrouwen, bejaarden, mensen met problemen”.

De burgemeester van Duinkerke heeft zich niet verzet tegen deze nota. Zes families zijn voorlopig ondergebracht door de vereniging UTOPIA 56. 

Het kamp zal afgesloten worden, en de capaciteit zal tegen het einde van het jaar tot 300 plaatsen worden teruggebracht. Identificatie-armbanden zouden verplicht worden. Dat gaat helemaal in tegen de oorspronkelijke geest van het kamp, waar mensen vrij in en uit konden wandelen, en waar niemand geweigerd werd indien er plaats was.

Het kamp van La Linière ging open in maart 2016, als antwoord op de onaanvaardbare situatie in het kamp van Basroch, ook in Duinkerken. Daar woonden toen 1500 migranten, waaronder heel jonge kinderen, temidden van de modder, het afval en de ratten. De inrichting van het kamp la Linière, door de burgemeester van Duinkerke en Artsen Zonder Grenzen, toonde aan dat het ook op een andere manier kon. 

In juli werd aangekondigd dat de overheid niet meer voor financiering zou zorgen. Kort daarna kwam het bericht dat het kamp gesloten werd voor alleenstaande meerderjarigen, wat door Artsen Zonder Grenzen werd aangeklaagd.

“Het sluiten van de toegang tot het kamp is des te onbegrijpelijker aan de vooravond van de ontmanteling van het kamp in Calais. Waar gaan alle mensen moeten slapen die nu naar La Linière gaan? Deze beslissing is genomen zonder na te denken over de gevolgen, en zonder alternatieven voor te stellen,” zegt Franck Esnee van Artsen Zonder Grenzen in Frankrijk. 

“Het ontmantelen en vernielen van de kampen en het voortdurend lastigvallen van de bewoners zal tot een impasse leiden. Zonder alternatieven voor de opvang van deze mensen, zullen ze lijden onder geweld en willekeur, in volle winter.”

Artsen Zonder Grenzen vraagt dat de overheid geen uitwijzingen of ontmantelingen doet, zolang er geen alternatieven zijn gevonden.