Sociale media

  • NL
Open the menu

Geweld weer opgelaaid in Pinga, Oost-Congo: inwoners en hulpverleners voor 2de keer in 6 weken op de vlucht


Het stadje Pinga, in het oosten van Congo, is wederom het toneel van een gewelddadige strijd tussen gewapende groeperingen. De 20.000 inwoners van Pinga, inclusief het merendeel van de Congolese medewerkers van Artsen Zonder Grenzen, zien zich voor de tweede keer in 6 weken gedwongen te vluchten voor het geweld.

© AZG/MSF. Pinga, 2012.
© AZG/MSF. Pinga, 2012.

De afgelopen dagen zorgde het geweld voor massale paniek in en rond Pinga, gelegen in de provincie Noord-Kivu. Uit angst voor hun leven pakten bewoners van de regio wat ze konden dragen en vluchtten de omliggende bossen in. Hun toegang tot medische zorg is zeer beperkt. Een aantal mensen die gewond zijn geraakt tijdens de gevechten zijn naar ons ziekenhuis in Mweso gebracht, zo’n 50 kilometer van Pinga. Onze artsen gaven daar traumazorg aan 24 mensen. 12 mensen wisten de gezondheidspost in het dorp Mpeti te bereiken, 18 kilometer van Pinga.
 
‘Het geweld in en rond Pinga is slechts het topje van de ijsberg,’ zegt Grace Tang, landencoördinator voor Artsen Zonder Grenzen. ‘Deze vorm van geweld en de massale vluchtelingenstroom die erop volgt, gebeurt door heel de provincie Noord-Kivu. We doen wat we kunnen onder zeer zware en moeilijke omstandigheden.’
 
Een kernteam van Artsen Zonder Grenzen blijft in Pinga om medische zorg te bieden in de gezondheidspost en het ziekenhuis. Het team gaat de schuilruimte in als het geweld te hevig wordt. Op dit moment is het te gevaarlijk om naar de gezondheidsposten in omliggende dorpen te gaan.
 
Het wijdverspreide geweld in Noord-Kivu heeft al tot massale vluchtelingenstromen geleid. De humanitaire nood in het gebied is hoog. In Noord-Kivu biedt Artsen zonder Grenzen gratis medische noodhulp aan duizenden mensen in ziekenhuizen, gezondheidscentra en klinieken in Rutshuru, Masisi, Mweso, Kitchanga, Walikale, de vluchtelingenkampen Mugunga I en Lac Vert, Kanyaruchinya en Pinga. Ook werken wij in cholerabehandelcentra en mobiele hulpposten in de provincie en voeren wij noodhulpacties uit.