Sociale media

  • NL
Open the menu

Gevechten Oost-Congo: medische noodhulp aan gewonden en vluchtelingen


Artsen Zonder Grenzen verkent de situatie in en rond Goma, hoofdstad van de provincie Noord-Kivu, en Sake, een door de rebellen ingenomen stad ten noordwesten van Goma, om in te schatten waar welke hulp nodig is.

© Aurelie Baumel/AZG-MSF
© Aurelie Baumel/AZG-MSF

Intussen blijven onze teams doorgaan met het verlenen van hulp door heel Oost-Congo in vluchtelingenkampen, ziekenhuizen, gezondheidsposten en cholerabehandelcentra.

Ziekenhuizen Goma

Artsen Zonder Grenzen teams hebben ziekenhuizen in Goma bezocht waar gewonden zijn binnengebracht, waarvan bij één 70 gewonden. De teams hebben twee ziekenhuizen voorzien van chirurgische en wondverzorgingskits. We hopen zo snel mogelijk extra noodhulpacties in de stad Goma zelf op te starten, extra hulpverleners zijn onderweg.

Grote vluchtelingenstromen

'Aanhoudende onveiligheid zorgt voor grote vluchtelingenstromen, waarbij de mensen telkens in een andere richting moeten vluchten. In Goma zijn de bestaande kampen te klein om de toevloed aan mensen te herbergen en moet humanitaire en medische hulp op nieuwe locaties soms van de grond af worden opgebouwd. Medische zorg, schoon water en sanitaire voorzieningen alsmede distributie van hulpgoederen om in basale levensbehoeften te voorzien, zoals plastic zeil, jerrycans en kook- en wasspullen, zijn dringend nodig' aldus Jan Peter Stellema, operationeel manager voor Congo van Artsen Zonder Grenzen.

Werk in vluchtelingenkampen

Artsen Zonder Grenzen teams werken in de vluchtelingenkampen Lac Vert, Mugunga I en III. De bestaande cholerakliniek in Goma is in verhoogde staat van paraatheid. Chirurgische ondersteuning wordt geboden aan Virunga ziekenhuis. Gevechten rondom Minova leidden er noodgedwongen toe dat internationale hulpverleners van Artsen zonder Grenzen zich tijdelijk moesten terugtrekken. Zo gauw de veiligheidssituatie enigszins verbeterd zullen de hulpactiviteiten daar worden hervat. In het Minova ziekenhuis in de provincie Zuid-Kivu hebben Congolese hulpverleners van Artsen Zonder Grenzen ruim 50 gewonden behandeld, waarvan één helaas overleed als gevolg van een nekschotwond.

Luchtweginfecties, malaria en cholera

Naast het geweld wordt hun leven bedreigd door luchtweginfecties, malaria en cholera als gevolg van de slechte levensomstandigheden waarin zij noodgedwongen verkeren. In het Kanyaruchina vluchtelingenkamp behandelden we eerder mensen voor cholera, dat zeer besmettelijk is. Ook deze mensen zijn gevlucht, een deel daarvan is op weg terug naar Rutshuru, ten noordoosten van Goma. Een bijkomend risico voor hen is dat er langs de zijden van de weg van Goma naar Rutshuru mogelijk vele nog niet ontplofte explosieven liggen.