Sociale media

  • NL
Open the menu

Gevechten Oost-Congo: groeiend aantal gewonden en vluchtelingen


In en rond Goma, de hoofdstad van de provincie Noord-Kivu die vorige week in de handen van rebellen viel, behandelt Artsen Zonder Grenzen slachtoffers van geweld en geeft zij hulp aan vluchtelingen. Bij de gevechten raakten honderden mensen gewond en moesten duizenden mensen hun huis ontvluchten. ‘Voor de kwetsbaarste mensen wordt de situatie steeds zorgelijker,’ zegt Grace Tang, noodhulpcoördinator van Artsen Zonder Grenzen. ‘De gevechten in deze regio houden niet op. Mensen kunnen niet terug naar huis. Keer op keer moeten ze op de vlucht slaan.’

© Sven Torfinn


Hulp in Virunga ziekenhuis, Goma

Een team van Artsen Zonder Grenzen, waaronder een chirurg en een anesthesist, biedt sinds vorige week ondersteuning in Virunga ziekenhuis in Goma, waar 60 mensen met oorlogswonden zijn opgenomen. We voeren ongeveer 10 operatieve ingrepen per dag uit. 11 mensen konden het ziekenhuis al verlaten.

Niet voorbereid

‘De medische voorzieningen in Goma waren niet voorbereid op zo veel gewonden,’ zegt Jacky Bonnan, chirurg van Artsen Zonder Grenzen. ‘Voordat Artsen Zonder Grenzen ondersteuning bood, werkte het chirurgische team van het ziekenhuis keihard om alle patiënten te behandelen, ondanks hun schaarse middelen. Ze hebben geweldig werk verricht.’

Gevechten in Noord-Kivu gaan door

Op dit moment is het kalm in Goma. Maar elders in de provincie Noord-Kivu gaan de gevechten door. Medische teams van Artsen Zonder Grenzen behandelden zondag 21 mensen met schotwonden in het ziekenhuis in Masisi, waarvan 7 mensen met spoed geopereerd moesten worden. In het ziekenhuis in Mweso behandelden we 27 gewonden na gevechten tussen het Congolese leger en verschillende gewapende milities.

Medische hulpgoederen

Ook wisten teams van Artsen Zonder Grenzen frontlinies te passeren en medische hulpgoederen te geven aan het ziekenhuis in Minova, waar in 1 tijd week 200 gewonden en 26 slachtoffers van seksueel geweld werden behandeld. Ook deelden we hulpgoederen uit aan 950 families die zich langs de weg bevonden.

Vluchtelingenstromen

Het aanhoudende geweld in Oost-Congo zorgt al jaren voor grote vluchtelingenstromen. De recente gevechten hebben echter gezorgd voor een massale toename van het aantal vluchtelingen. Artsen Zonder Grenzen geeft medische zorg in vluchtelingenkampen buiten Goma, waar eerder al 50.000 mensen naartoe trokken na eerdere gevechten. Dat inwoneraantal is sinds de val van Goma met ongeveer 45.000 mensen toegenomen. We geven meer dan 200 medische consulten per dag in twee gezondheidsposten in de kampen en in 1 kamp bouwen we meer dan 30 latrines en douches.