Sociale media

  • NL
Open the menu

Gaza: drukte in Al-Shifa-ziekenhuis ondanks wapenstilstand


Ondanks het hernieuwde staakt-het-vuren in Gaza blijft het onverminderd druk in het Al-Shifa-ziekenhuis in Gazastad. Eergisteren kwamen er nog steeds mensen naar het ziekenhuis die gewond raakten bij de laatste bombardementen. Ook komen er veel gewonden die het ziekenhuis eerder niet konden bereiken.

Al-Shifa, 20/08/2014. © AZG
Al-Shifa, 20/08/2014. © AZG

Sinds de start van de militaire operatie op 8 juli werken chirurgische teams van Artsen zonder Grenzen in doorlopende diensten in het Al-Shifa-ziekenhuis, samen met medisch personeel van het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Veel patiënten zijn geraakt door bomscherven of hebben brandwonden.

Het Al-Shifa-ziekenhuis heeft onder meer 60 bedden, 6 operatiekamers, een intensive care voor brandwondslachtoffers en een eerste hulp. Patiënten uit de hele Gazastrook worden erheen gebracht. Veel andere ziekenhuizen in het gebied zijn verwoest of zwaar beschadigd. Hoewel het medisch personeel in het ziekenhuis ervaren is, hebben zij ondersteuning nodig om de grote stroom aan patiënten aan te kunnen.

Kliniek voor postoperatieve zorg

In Gaza-stad heeft Artsen Zonder Grenzen ook een kliniek voor postoperatieve zorg. De activiteiten in de kliniek zijn de afgelopen zeven weken afhankelijk geweest van de intensiteit van de aanvallen. Zo is de kliniek dagenlang gesloten geweest, omdat patiënten deze niet konden bereiken en onze teams hen ook niet op konden halen.

Nu de situatie gekalmeerd is, is ook de drukte wedergekeerd. ‘We zien patiënten die al in behandeling waren en mensen die door de aanvallen gewond zijn geraakt,’ zegt arts Abu Abed. ‘Tussen 1 juli en 25 augustus hebben we ruim honderd nieuwe patiënten behandeld.’ Er zijn echter ook patiënten die in behandeling waren die niet teruggekeerd zijn naar de kliniek en waarvan niet bekend is waar ze nu zijn.

Ondersteuning

Naast de medische activiteiten in het Al-Shifa-ziekenhuis en de kliniek in Gaza-stad ondersteunt Artsen Zonder Grenzen ook medische voorzieningen met medicijnen en medisch materiaal. Ook geeft onze hulp in Gaza Palestijns medisch personeel de kans om nieuwe kennis en praktijken te leren. Vanwege de blokkade van Gaza zijn zij al jarenlang zeer beperkt in staat om internationale ontwikkelingen in hun vakgebied te volgen.