Gaza: Chronisch tekort aan geneesmiddelen en medische voorraden
De gezondheidscentra in de Gazastrook hebben een groot gebrek aan geneesmiddelen en medische voorraden. Eind september was 36% van de basisgeneesmiddelen uit voorraad. Terwijl Artsen Zonder Grenzen op geregelde basis geneesmiddelen schenkt, is er geen enkele hulporganisatie in staat om aan alle noden tegemoet te komen.
Het Israëlische embargo van de Gazastrook, dat begon in 2007, gecombineerd met een jarenlange financiële crisis binnen de Palestijnse Autoriteit in Ramallah en het chronische gebrek aan samenwerking tussen de Palestijnse Autoriteit en de overheid in Gaza, hebben grote schade berokkend aan het gezondheidsysteem in Gaza, en aan de patiënten.
In de lente stopten farmaceutische bedrijven met het bevoorraden van de Palestijnse Autoriteit. De situatie die al jarenlang verslechterde, boerde in 2011 nog meer achteruit, en heeft nu een alarmerend niveau bereikt.
Toen Israëlische bommen insloegen op de Gazastrook in augustus, vroeg de lokale gezondheidsoverheid hulp aan de aanwezige internationale hulporganisaties. Sindsdien vragen ze om regelmatige schenkingen, en op lange termijn. Maar geen enkele humanitaire organisatie – Artsen Zonder Grenzen evenmin – heeft de financiële en/of logistieke middelen om de gezondheidscentra van het gebied te voorzien van voldoende geneesmiddelen en medische voorraden.
36% van de basisgeneesmiddelen ontbreekt.
De lege voorraadkasten vormen een bedreiging voor de gezondheid van de patiënten. Eind september waren 164 basisgeneesmiddelen (of 36%, vergeleken met 25% in 2010) niet langer te verkrijgen. Slechts 260 van de 900 vereiste medische benodigdheden (vooral materiaal voor eenmalig gebruik) werden geleverd.
Op dit ogenblik zorgen de centra van UNRWA, die gerund worden door de organisatie van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen, ervoor dat mensen met een chronische ziekte toegang tot hun behandeling krijgen. Getroffen zijn vooral chirurgie, intensieve zorg (sommige verdovende middelen zijn helemaal niet meer beschikbaar), hemodialyse, behandelingen om afstoting tegen te gaan bij orgaantransplantaties, oncologie, hematologie, psychiatrische medicatie (slechts 33 van de 46 psychiatrische basismedicijnen zijn aanwezig), oftamologie (alle oogoperaties werden stopgezet), moeder- en kindzorg, en laboratoriumprocedures voor de diagnose en behandeling van hartziekten. De vijf medische centra die nierziekten behandelen in Gaza zullen over enkele weken met tekorten te maken krijgen, wat de levens van hun patiënten ernstig in gevaar zal brengen.
Tijdelijke schenkingen kunnen niet alle noden lenigen
Artsen Zonder Grenzen deed schenkingen doorheen 2011 wanneer zich specifieke, dringende noden opdrongen. Sinds 2008 heeft de organisatie regelmatig de politizering van de Palestijnse gezondheidssector aangeklaagd, en de impact van de conflicten – zowel intern als extern – op patiënten die hun levensbelangrijke medische zorg niet langer krijgen.
Terwijl Artsen Zonder Grenzen als medische noodhulporganisatie een actie- en schenkingsplan kan opstellen, kan het niet voorzien in de volledige waaier van geneesmiddelen en medische voorraden. Wij zijn bijzonder ongerust over de toekomst van de patiënten en van de zieke inwoners van Gaza.