Sociale media

  • NL
Open the menu

Filipijnen: 3 maanden na de tyfoon gaat de hulp door


Op zaterdag 8 februari is het exact 3 maanden nadat tyfoon Haiyan 16 miljoen mensen trof in de Filipijnen. Herstel zal echter nog een flinke tijd in beslag nemen. Artsen Zonder Grenzen heeft haar hulp stopgezet daar waar de lokale gezondheidszorg of andere organisaties het werk konden overnemen, maar zal in Guiuan en Tacloban voorlopig haar medische en psychologische hulp voortzetten.

Tacloban © Sophie-Jane Madden
Tacloban © Sophie-Jane Madden

‘Het puin in de straten is nu grotendeels geruimd,’ vertelt Foura Sassou Madi, hulpcoördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Tacloban. ‘Er is weer elektriciteit en water, winkels, bedrijven en scholen zijn open. Huizen worden herbouwd en tijdelijke huisvestingen worden opgezet voor mensen die dakloos zijn geworden.’

Maar van een ‘normaal’ leven is geen sprake, volgens Alexander Buchmann, hulpcoördinator in Guiuan: ‘Er is niemand hier die niet getroffen is. Mensen zijn hun dierbaren, hun werk en hun huizen kwijt. Het zal nog lang duren voordat deze emotionele littekens zullen helen.’

Infecties of nieuwe verwondingen

Hoewel de grote piek voorbij is, lijdt de gezondheid van mensen nog steeds onder de tyfoon vanwege het gebrek aan goede beschutting tegen het weer. In januari heeft het bijvoorbeeld bijna onafgebroken hevig geregend.

Buchmann: ‘We krijgen dan ook veel mensen binnen met infecties aan de luchtwegen of de huid.’ Ook de reparaties aan huizen leiden tot problemen. Dokter Emma Clark vanuit Tacloban: ‘We zien hier regelmatig mensen die zich met spijkers of ijzer hebben verwond. Laatst nog twee met ernstige brandwonden van loshangende elektriciteitsdraden.’

Baby en zus omgekomen

Kinderen bezeren zich tijdens het spelen tussen het puin of op bouwterreinen, drinken per ongeluk kerosine – dat voor licht en koken wordt gebruikt – of krijgen er brandwonden van.

‘Vorige week nog was er een verschrikkelijk ongeval. Een kerosinelamp viel om in een tent waar een gezin van vijf woonde, allen hadden ernstige brandwonden. Een baby’tje en haar zus zijn aan hun verwondingen overleden. Stel je dat toch voor: ben je alles kwijtgeraakt door de tyfoon en drie maanden later verlies je ook nog twee gezinsleden.’

In het ziekenhuis in Tacloban staan elke dag nog mensen in de rij omdat ze nergens anders terecht kunnen. Hulpcoördinator Sassou: ‘Afgelopen week hebben we 2.406 patiënten behandeld. Ook in onze kraamafdeling en spoedafdeling blijft het druk.’ Daarnaast is Artsen Zonder Grenzen gestart met speciale psychologische hulp voor kinderen. Kinderen gaan nu terug naar school, waar de kinderen in de klas die nu ontbreken een groot gat achterlaten.

Nieuw ziekenhuis voor Guiuan

In Guiuan start Artsen Zonder Grenzen met de bouw van een ziekenhuis dat het tentenhospitaal dat er nu staat, zal vervangen. Hulpcoördinator Buchmann: ‘Gisteren hebben we het terrein geruimd en over vier maanden moet het ziekenhuis volledig functioneel zijn.’ Het zal dan aan de lokale gezondheidsautoriteiten worden overgedragen. Het pand bestaat uit geprefabriceerde onderdelen en moet zeker zo’n vijf jaar meekunnen.

In de 3 maanden nadat tyfoon Haiyan grote delen van de Filipijnen verwoestte, hebben noodhulpteams van Artsen zonder Grenzen medische en psychologische hulp verleend en duizenden kits met hulpgoederen als tenten, kookspullen, voedsel en reparatiekits uitgedeeld. Teams trokken er per boot, helikopter, vliegtuig en auto’s erop uit om hulp te verlenen in de getroffen gebieden: van medische zorg tot  zorgen voor schoon water. Dat deden zij in Guiuan (oosten van het eiland Samar), Tacloban, Ormoc, Santa Fe en Burauen (Leyte eiland), Estancia en de noordoostelijke eilandengroep Panay. Zij hebben:

  • 81.261 medische consultaties verricht
  • 1.639 mensen verpleegd
  • 516 operaties uitgevoerd
  • 589 baby’s ter wereld geholpen
  • 94.033 hulpkits uitgedeeld
  • Voedsel uitgedeeld aan 11.000 gezinnen.