Sociale media

Open the menu

Extreem geweld laait op in Maï-Ndombe, R.D. Congo: onze teams zijn ter plaatse

In augustus is het geweld tussen de gemeenschappen opgelaaid in Kwamouth, een gebied ten noorden van Kinshasa, D.R. Congo. De afgelopen maand waren de teams van Artsen Zonder Grenzen als enige hulporganisatie ter plaatse. We bieden nog steeds medische zorg aan mensen die voor het geweld zijn gevlucht.

Mensen opgejaagd en vermoord, volledige dorpen platgebrand: extreme geweld in Kwamouth

De laatste weken nam het geweld in Kwamouth extreme vormen aan: mensen werden opgejaagd en gedood, huizen en dorpen werden platgebrand, vermeende vijanden werden opgespoord en onderschept. Duizenden mensen vluchtten via de bossen of staken de Kwa-rivier over naar Bolobo, waar ze werden opgevangen in tentenkampen.

Consultatie in de kleine mobiele kliniek van Artsen Zonder Grenzen, gebouwd op het terrein van de ontheemden van Socoa (Lenga-Lenga Farm), gelegen op 10 minuten varen van Kwamouth.
In Socoa - op 10 minuten van Kwamouth - zetten we meteen een mobiele kliniek op. © Johnny Vianney Bissakonou, 16 september 2022

Noodhulpteam in Kwamouth moest snel in actie komen

Het eerste noodhulpteam van Artsen Zonder Grenzen was ter plaatse op 24 augustus. "Toen we in Kwamouth aankwamen, troffen we duizenden mensen in erbarmelijke omstandigheden, zonder onderdak, drinkbaar water of sanitaire voorzieningen", zegt dokter Dieya Papy van ons noodhulpteam. "Bovendien komt malaria in hoge mate voor in het gebied. Om de mensen op de vlucht niet te lang bloot te stellen, moesten we snel in actie komen.”

Eerste prioriteit: zwaargewonden evacueren, waterpunten installeren en basiszorg opzetten

"Onze eerste prioriteit was om de zwaargewonden naar Kinshasa te evacueren. We zijn ook meteen begonnen met latrines en waterpunten te installeren en essentiële zaken als muggennetten, zeep en chloortabletten uit te delen", aldus dokter Papy. "Het was ook zaak om zo snel mogelijk basiszorg te bieden, dus we hebben donaties gedaan aan lokale gezondheidsfaciliteiten en mobiele klinieken opgezet in Simbambili en Sokoa. Intussen hebben we meer dan 750 patiënten kunnen behandelen, vooral voor malaria en luchtweginfecties."

Madukila Marthe (in het blauw), 29 jaar, vluchtte met haar kinderen voor het geweld en kwam aan op de site van de Hervéboerderij in Kwamouth. Ze bracht haar kinderen mee naar een mobiel medisch consult van AZG.
Madukila Marthe vluchtte met haar kinderen voor het geweld. Toen ze in Kwamouth aankwamen, zochten ze meteen onze mobiele kliniek op. © Johnny Vianney Bissakonou, 16 september 2022

Gevechten verplaatsen zich naar de stad Bandundu

Half september hebben de gevechten en het geweld zich naar het oosten, naar de stad Bandundu, verplaatst. "Een mobiel team is meteen naar Bandundu getrokken. Ook daar hebben de meest kritische patiënten naar Kinshasa geëvacueerd”, gaat dokter Papy verder. "De situatie in dit gebied blijft uiterst gespannen. Deze week hebben we met eigen ogen gezien hoe dorpen werden platgebrand en mensen werden afgeslacht, in een zeer verontrustend patroon van aanvallen en wraakacties. We gaan onze aanwezigheid in Bandundu de komende weken versterken."  

Opnieuw geweld tussen gemeenschappen in Maï-Ndombe

Het is niet de eerste keer dat Artsen Zonder Grenzen in de provincie Maï-Ndombe een noodhulpactie opzet na geweld tussen gemeenschappen. Na botsingen tussen de Tende en Nunu in december 2018 - waarbij op een paar dagen tijd honderden mensen omkwamen – zette Artsen Zonder Grenzen ook meteen mobiele klinieken in om gewonden en ontheemden zo snel mogelijk bij te staan.