Sociale media

Open the menu

Evacueer vluchtelingen uit detentiecentra in gevaarlijk Tripoli

De nieuwe gevechten in de Libische hoofdstad Tripoli brengen de bevolking in gevaar, in het bijzonder de mensen in detentiecentra. Zij kunnen niet vluchten voor het geweld.

In het Sabaa detentiecentrum hebben we daarom voedselrantsoenen voor vijf dagen uitgedeeld. Op maandag werden 200 mensen naar dat centrum overgeplaatst uit een andere locatie, die dichtbij de frontlijn ligt. We voorzien de detentiecentra in Tripoli waar we werken van medicijnvoorraden genoeg voor drie weken, onder meer tegen tuberculose. Zo komen de mensen niet zonder medicatie te zitten als de gevechten lang gaan duren.

Un survivant d'un naufrage enfermé en Libye
© Sara Creta/MSF, september 2018

Zeer slechte omstandigheden

Eergisteren hebben we schoon drinkwater geleverd aan het Al Tajoura detentiecentrum waar 477 mensen vastzitten. Dat was de tweede keer sinds de uitbraak van de gevechten. In totaal bieden we hulp aan 800 mensen in detentiecentra in Khoms, Zliten en Misrata.

‘Al voor de gevechten liepen de vluchtelingen en migranten gevaar door de zeer slechte omstandigheden in de detentiecentra’, zegt projectcoördinator Craig Kenzie. ‘Door de gevechten is het voor hulporganisaties nu moeilijker om levensreddende hulp te bieden en spoedeisende medische evacuaties uit te voeren.’

De huidige gevechten onderstrepen nogmaals dat in Libië de veiligheid van vluchtelingen en migranten niet gegarandeerd is. Veel mensen in de onveilige detentiecentra zitten daar omdat ze vanaf zee zijn teruggevoerd door de Libische kustwacht. Dat terugsturen naar een onveilige situatie is een schending van internationale verdragen.

Oproep

‘Het is duidelijk dat er snel zaken moeten veranderen in Libië en op de Middellandse Zee’, zegt landencoördinator voor Libië en de reddingsmissies op zee Sam Turner.

Opération de sauvetage avec l'Aquarius
Aquarius in september 2018 © Maude Veith/ SOS Méditerranée.

 ‘We herhalen onze oproep dat alle vluchtelingen en migranten zo snel mogelijk uit gevaarlijke situaties moeten worden geëvacueerd. In de tussentijd moet in hun veiligheid en basisbehoeften worden voorzien. De reddingscapaciteit op de Middellandse Zee moet uitgebreid, net als de mogelijkheden om de mensen daarna aan wal te brengen. Hulporganisaties moeten niet langer worden gestraft voor hun reddingen en drenkelingen mogen niet worden teruggestuurd naar Libië, maar moeten naar veilige havens worden gebracht, in lijn met internationale verdragen.’