Sociale media

Open the menu

Ebolacentrum van Artsen Zonder Grenzen in Katwa buiten dienst na een gewelddadige aanval

Op 24 februari om 22u werd het ebolacentrum van Artsen Zonder Grenzen in Katwa aangevallen. De aanvallers zijn nog niet geïdentificeerd. Ze bekogelden het centrum met stenen, staken delen van het gebouw in brand en vernietigden materiaal. De broer van een patiënt kwam om het leven toen hij probeerde te ontkomen. De exacte omstandigheden van zijn dood zijn nog niet volledig opgehelderd.

Le centre de Katwa photographié le lundi 25 février, au lendemain de l'attaque. © MSF
Het centrum in Katwa, de dag na de aanval. Grote delen van het centrum zijn afgebrand. © AZG.

“Deze aanval is zeer traumatiserend voor de patiënten, hun naasten en het aanwezige personeel”, zegt Emmanuel Massart, noodhulpcoördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Katwa. “We zijn erin geslaagd de vier bevestigde ebolapatiënten en de zes vermoedelijke patiënten over te brengen naar centra in de buurt, maar deze aanval is nefast voor onze hulpverlening in het epicentrum van de epidemie.”

“Hoewel de redenen voor deze aanval niet duidelijk zijn, en dit geweld onaanvaardbaar is, wijst het erop dat de betrokken hulporganisaties die tussenbeide komen in de ebola-uitbraak, waaronder ook Artsen Zonder Grenzen, er niet in geslaagd zijn het vertrouwen te winnen van een deel van de bevolking”, zegt Meinie Nicolai, algemeen directeur van Artsen Zonder Grenzen, op bezoek in Noord-Kivu. “Alle betrokken actoren moeten van strategie veranderen en rekening houden met de klachten en bezorgdheden van de plaatselijke gemeenschappen.”

De vorige ebola-uitbraken toonden hoe belangrijk het is om het vertrouwen te winnen van de gemeenschappen. Zonder het nodige vertrouwen blijven de zieken en de doden verborgen, en riskeren de gezondheidswerkers bedreigingen of aanvallen.

Meer dan zes maand na het begin van de ebola-epidemie in Noord-Kivu en Ituri is de epidemie niet onder controle. Er zijn 870 bevestigde ebolapatiënten en meer dan 540 doden. Na enkele successen in de eerste epicentra van Mangina en Beni en enkele dichtbijgelegen dorpen zoals Tchomia, Mutwanga en Masereka, is de epidemie uitgebreid van vier naar negentien gezondheidszones. Mensen beginnen te sterven in de gemeenschap, raken besmet in de gezondheidscentra en de meeste nieuwe gevallen kunnen niet gelinkt worden aan eerdere ebolapatiënten.

De activiteiten van Artsen Zonder Grenzen in Butembo, Bunia, Bwena Sura, Kayna en Biena zijn wel nog operationeel.