Ebola-uitbraak in Congo nog niet onder controle
In augustus werd bij de plaatsen Lokolia en Boende in de provincie Equateur ebola geconstateerd. Volgens de autoriteiten zijn sindsdien 70 mensen ziek geworden, van wie er 41 zijn overleden.
Onder meer vijftig hulpverleners van Artsen Zonder Grenzen zijn onder moeilijke omstandigheden in de regio’s aan het werk. Er zijn nauwelijks wegen en er zijn veel misverstanden bij de gemeenschappen in het gebied over de ziekte. De twee behandelcentra in het gebied staan in de plaatsen Lokolia (40 bedden) en Boende (10 bedden).
In die centra zijn tot nu toe 42 mensen opgenomen. Bij 20 van hen werd de ziekte via een laboratoriumtest bevestigd. 12 van hen overleden en 7 mensen herstelden. Nog 1 patiënt is in behandeling.
Immuniteit
‘Er is geen medicijn tegen ebola, maar met goede verzorging kan het lichaam immuniteit opbouwen en het virus verslaan’, zegt medisch adviseur van Artsen Zonder Grenzen Carolina Nanclares in Lokolia. Hoe sneller de behandeling begint, hoe groter de kans op genezing. Daarom is het belangrijk dat patiënten meteen naar de behandelcentra gaan zodra de symptomen zich aandienen.
De bewustwording onder de bevolking blijft één van de grootste uitdagingen bij deze interventie. ‘Er zijn veel misverstanden en er is veel bijgeloof rond ebola en wat er in de behandelcentra gebeurt’, zegt Nanclares. ‘De voorzorgsmaatregelen rond de ziekte botsen vaak met de lokale gebruiken. De bevolking heeft weerstand tegen de boodschappen die we willen overbrengen. Daarom moeten alle betrokken partijen hun inspanningen om de bevolking voor te lichten verdubbelen. Er moet continu voorlichting gegeven worden over preventie en het snel vaststellen van nieuwe gevallen.’
Surveillancesysteem
Surveillance-activiteiten als het vinden van patiënten met symptomen van ebola in de gemeenschappen en het opvolgen van hun contacten zijn fundamenteel om de uitbraak in te dammen. Artsen Zonder Grenzen werkt met de gezondheidsautoriteiten en de Wereldgezondheidsorganisatie aan een beter surveillancesysteem, maar daarbij zijn grote logistieke problemen. Artsen Zonder Grenzen maakt zich zorgen over de onmogelijkheid om de uitbraak nu goed in kaart te brengen.
‘Het blijft moeilijk om de bevolking te motiveren om naar de behandelcentra te komen en informatie te krijgen over hun recente contacten, én om er tijdig voor te kunnen zorgen dat de overledenen op een veilige manier worden begraven’, zegt Nanaclares.
Hulp
‘Ondertussen zorgen we voor voorlichting over gezondheid en hygiëne, het transport van patiënten naar onze centra, de ontsmetting van huizen en de voorbereiding van stoffelijke overschotten voor veilige begrafenissen waar we dat kunnen’, zegt Nanaclares.
‘Verder bieden we psychosociale hulp aan patiënten en hun families.’
Ondanks de moeilijke omstandigheden heeft Artsen Zonder Grenzen meer dan 54 ton hulpmateriaal aangevoerd en tientallen medewerkers ingezet. ‘We werken in een gebied diep in het regenwoud met maar heel weinig wegen, die meestal erg slecht van kwaliteit zijn’, zegt logistiek medewerker Juliën Binet. ‘Als we geen terreinwagen kunnen sturen, gaan we met motorfietsen of zelfs kano’s, maar er zijn dorpen die volstrekt geïsoleerd zijn. Dit beperkt onze mogelijkheden om de echte dimensies van deze uitbraak goed te begrijpen.’
De uitbraak in Congo is niet gerelateerd aan de ebola-epidemie in West-Afrika.