Sociale media

Open the menu

Ebola in DR Congo: een nieuw transitcentrum voor vermoedelijke ebolapatiënten in Beni

"Met dit transitcentrum willen we de opvangcapaciteit van de patiënten in Beni vergroten. In verschillende buurten in en rond Beni doken nieuwe bevestigde ebolapatiënten op. Daarmee werd de stad in oktober het epicentrum van de recente uitbraak”, zegt Marie Burton, projectcoördinator. “Het nieuwe centrum werd gebouwd dicht bij het bestaande ebolabehandelingscentrum, dat haar capaciteit bereikt had.

De faciliteit werd op een week tijd in sneltempo opgetrokken. Vermoedelijke ebolapatiënten zullen worden opgenomen in het transitcentrum, in afwachting van de bevestiging van hun laboratoriumanalyses. Wie positief test, wordt overgebracht naar het ebolabehandelingscentrum, wie negatief test wordt doorverwezen naar andere zorginstellingen, waar ze verder verzorgd kunnen worden. Tot voor kort werden zowel bevestigde als vermoedelijke gevallen opgenomen in het behandelcentrum.

Le centre de transit MSF de Beni, en RDC. Novembre 2018
Het nieuwe transitcentrum in Beni  werd gebouwd op een voetbalveld van 8.000 vierkante meter. November 2018.

In het nieuwe centrum moeten individuele kamers de isolatie van de patiënt verbeteren. Elke kamer heeft ook een raam, zodat de staf de patiënt beter kan opvolgen en de patiënt contact kan onderhouden met familie. Het centrum heeft een basiscapaciteit van 16 bedden. Naargelang de opvangnoden en het verdere verloop van de uitbraak kan dat nog verhoogd worden naar 32 of zelfs 48 bedden.

Sinds de epidemie nieuwe hoogten heeft bereikt, zijn onze teams zijn drukker bezig dan ooit met het opsporen van verdachte gevallen. Elke dag worden maar liefst 30 nieuwe vermoedelijke patiënten geïdentificeerd en opgenomen in het centrum.

De ergste ebola-uitbraak ooit in Congo

In iets meer dan drie maanden nadat de uitbraak officieel werd verklaard, is deze ebola-epidemie – de tiende in de geschiedenis van de DR Congo - de grootste ooit in het land. Tot op heden zijn 341 gevallen geïdentificeerd, waarvan 303 bevestigde patiënten. Het epicentrum is verplaatst van het kleine stadje Mangina, waar de eerste gevallen werden aangetroffen, naar de grotere stad Beni, waar het aantal nieuwe vermoedelijke en bevestigde patiënten gestaag bleef toenemen in een paar weken tijd. Sinds 1 augustus heeft het virus 215 mensen gedood. Verschillende organisaties doen er alles aan om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. Meer dan 100 patiënten zijn tot nu toe hersteld. De interventie kampt met vele uitdagingen: de regio is onveilig en bepaalde delen van de bevolking kunnen moeilijk bereikt worden.

"Sinds de focus van de epidemie zich heeft verplaatst van Mangina naar Beni, is de uitbraak moeilijker onder controle te krijgen; we zien een stijging in het aantal nieuwe patiënten in Butembo, een nog veel grotere stad ten zuiden van Beni”, stelt Gwenola Seroux, noodcoördinator in Parijs.

In de afgelopen weken is in Butembo, een regionaal handelscentrum vlakbij de grens met Oeganda, een opmerkelijke toename van nieuwe gevallen vastgesteld. De nieuwste ontwikkelingen hier vragen om meer middelen en aandacht. Het risico bestaat dat Butembo een nieuwe hotspot voor de uitbraak wordt.

Betere communicatie met de gemeenschap

Naast het probleem dat de bevolking constant in beweging is, verloopt de respons ook moeizamer omdat er bij de mensen een angst leeft voor de dodelijke ziekte. Die angst kan het contact tussen de gemeenschappen en de gezondheidswerkers bemoeilijken. We merken vaak terughoudendheid om nieuwe gevallen aan te geven, om zichzelf aan te melden bij behandelingscentracentra of om de tussenkomst van onze teams te aanvaarden voor het veilig en waardig begraven van de slachtoffers.

"Er is nood aan een betere, efficiëntere communicatie door iedereen betrokken in de respons, om het vertrouwen van de mensen te winnen”, zegt Axelle Ronsse, coördinator van de ebola-interventie. “Het geloof onder de bevolking kan gaan leven dat men naar behandelcentra gaat om te sterven, terwijl in realiteit tientallen patiënten daar zijn genezen. Wanneer je in een vroeg stadium van de ziekte opgenomen wordt, vergroot je de kans om te herstellen."

Verschillende activiteiten rond preventie

Artsen Zonder Grenzen is sinds het begin van de uitbraak in augustus 2018 aanwezig in Beni en richt zich zowel op het beperken van de verspreiding van het virus als op het tegemoetkomen van de behoeften in Noord-Kivu. Naast andere organisaties die deelnemen aan de repons, bezoeken onze teams regelmatig 24 gezondheidscentra om training en materiaal aan te bieden. Ze houden ook regelmatig overleg met de lokale gemeenschappen om informatie te geven over de ziekte en de manieren om besmetting te voorkomen. Daarnaast ontsmetten de teams ook de gezondheidscentra die in contact zijn gekomen met ebolapatiënten om verdere verspreiding te voorkomen.

We vaccineerden ook meer dan 600 mensen, ofwel eerstelijnswerkers of mogelijke contacten van ebolapatiënten in de stad Beni in oktober. In november werd ook in Butembo vaccinatie voorzien.

De respons van Artsen Zonder Grenzen

Sinds het begin van de epidemie op 1 augustus 2018 neemt Artsen Zonder Grenzen deel aan de respons van de ebola-uitbraak in Noord-Kivu en Ituri. We openden behandelingscentra in de steden Mangina, Butembo en Tchomia (nu gesloten), een isolatiecentrum in Bunia en nu een transitcentrum in Beni.