Sociale media

Open the menu

Ebola: Hoe hebben wij je geld besteed?

Artsen Zonder Grenzen zette één van de grootste hulpoperaties uit haar geschiedenis op tijdens de ebola-epidemie in West-Afrika. Die massale hulpverlening kostte 104 miljoen euro. Twee jaar na het officiële begin van de uitbraak, willen we tonen het geld daaraan besteed is.

Duizenden patiënten

Tijdens de piek van de epidemie waren er zo’n 4000 nationale en 325 internationale medewerkers van Artsen Zonder Grenzen actief op het terrein. Ze beheerden ebolaklinieken, monitorden het verloop van de epidemie, spoorden contactpersonen van patiënten, sensibiliseerden de bevolking, en voorzagen in psychosociale steun. 

In totaal nam Artsen Zonder Grenzen 10.310 patiënten op in haar ebolaklinieken; 5201 testten positief op het virus. Dat is een derde van alle officieel gerapporteerde patiënten. Tijdens de eerste vijf maanden lag behandelde Artsen Zonder Grenzen zelfs 85% van alle gehospitaliseerde ebola-patiënten.

OOK VANDAAG NOG ACTIEF

Vandaag heeft Artsen Zonder Grenzen gespecialiseerde klinieken voor patiënten die ebola overwonnen hebben in Guinee, Sierra Leone en Liberia. Het gaat om heel specifieke medische zorg, psycosociale steun, en activiteiten om stigmatisering tegen te gaan.

Met dit rapport wil Artsen Zonder Grenzen transparantie verschaffen over haar uitgaven tijdens de zwaarste ebola-uitbraak uit de geschiedenis.