Sociale media

  • NL
Open the menu

Duizenden mensen op de vlucht voor geweld in Kitchanga, Oost-Congo


De stad Kitchanga, in de provincie Noord-Kivu in het oosten van de Democratische Republiek Congo, is het toneel van hevige gevechten en brandstichting. Duizenden mensen zijn de stad inmiddels ontvlucht uit angst voor het geweld.

Kitchanga/archive © Michael Goldfarb/MSF-AZG
Kitchanga/archive © Michael Goldfarb/MSF-AZG


Vrouwen, kinderen en ouderen

De vluchtelingen zijn vooral vrouwen, kinderen en ouderen. Ze nemen hun weinige bezittingen en vee mee. De mensen die niet in staat zijn om te vluchten, zoeken hun toevlucht in geïmproviseerde kampen in de stad zelf. ‘De spanningen tussen de gemeenschappen in de regio zijn geëscaleerd,’ zegt Hugues Robert, landencoördinator van Artsen Zonder Grenzen in Noord-Kivu. ‘De situatie is buitengewoon ernstig. Er waren deze week meerdere beschietingen.’

Huizen beschadigd

Afgelopen maandag zijn tijdens aanvallen veel huizen beschadigd door brand. Veel huizen en gebouwen, waaronder het kantoor van Artsen zonder Grenzen, waren al vernietigd bij eerdere aanvallen. Vorige week sloeg er nog een bom in op het St. Benoit ziekenhuis, waarbij 2 mensen gedood werden en 8 mensen gewond raakten.

Gebrek aan beschutting en voedsel

In Kitchanga zijn nog duizenden mensen die een gebrek aan beschutting en voedsel hebben. Zij zijn blootgesteld aan de kou, vooral ’s nachts. ‘Door het regenseizoen is er een grotere kans op uitbraken van ziektes als cholera of longontsteking,’ zegt Corry Kik, medisch coördinator van Artsen zonder Grenzen.

Doden en gewonden

Congolese medewerkers van Artsen Zonder Grenzen werken, samen met hun collega’s van het ministerie van Volksgezondheid, rond de klok in het ziekenhuis van Kitchanga. Tot nu toe zijn er ruim 140 mensen gewond geraakt. Er wordt melding gemaakt van 85 burgerdoden. 65 gewonden worden behandeld in Kitchanga. 55 ernstig gewonden zijn, na gestabiliseerd te zijn, per helikopter overgebracht naar Goma of over de weg naar Mweso, waar een chirurgisch team van Artsen zonder Grenzen werkt.

Noodhulp van Artsen zonder Grenzen

Artsen Zonder Grenzen is momenteel de enige medische hulporganisatie die actief is in Kitchanga en de directe omgeving. We breiden onze werkzaamheden in het gebied uit en versterken ons team naar aanleiding van het oplaaiende geweld. Vorige week zijn een chirurg, een anesthesist, een verpleegkundige en een logistiek medewerker ingevlogen. Deze week voegen nog 2 artsen en 10 verpleegkundigen zich bij het team. Wij roepen alle strijdende partijen op om de neutraliteit van medische voorzieningen en medisch personeel te respecteren en om gewonden veilige doorgang te geven.

In de provincie Noord-Kivu biedt Artsen Zonder Grenzen primaire en secondaire gezondheidszorg. We ondersteunen de centrale ziekenhuizen van Mweso, Pinga, Masisi en Rutshuru, mobiele klinieken en gezondheidscentra in Kitchanga, Mweso, Pinga, Masisi en Rutshuru en het cholerabehandelingscentra in Goma en omgeving. Noodhulpteams evalueren regelmatig de noden in andere streken en reageren indien nodig.