Sociale media

  • NL
Open the menu

Dodental luchtaanval Kunduz loopt nog verder op


Drie weken na de dodelijke luchtaanval op het traumaziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in Kunduz, Afghanistan, loopt het dodental nog steeds op. Nadat bevestigd werd dat nog een medewerker van Artsen Zonder Grenzen is omgekomen, is het totaal aantal omgekomen mensen nu ten minste dertig: tien patiënten, dertien medewerkers van Artsen zonder Grenzen en zeven nog ongeïdentificeerde mensen.

©Dan Sermand/AZG. Het bombardement van 3 oktober heeft het ziekenhuis in Kunduz volledig verwoest.
©Dan Sermand/AZG. Het bombardement van 3 oktober heeft het ziekenhuis in Kunduz volledig verwoest.

Eén medewerker en twee patiënten worden nog vermist. Zij zouden mogelijk onder de zeven ongeïdentificeerde mensen zijn, maar dat heeft forensisch onderzoek nog niet kunnen bevestigen.

Artsen Zonder Grenzen bevestigt ook dat 27 medewerkers gewond zijn geraakt en vele patiënten en hun zorgverleners. Na de chaos van de luchtaanval is het echter zeer moeilijk geweest om patiënten op te sporen. Het definitief vaststellen van het aantal gewonden is daardoor nagenoeg onmogelijk.

VERWOESTING

Buiten de dodelijke slachtoffers die gemaakt zijn, heeft de verwoesting van het traumaziekenhuis grote gevolgen voor de toegang tot (chirurgische) zorg voor honderdduizenden mensen in Kunduz. Het traumaziekenhuis was de enige medische voorziening in zijn soort in heel Noordoost-Afghanistan. Vorig jaar werden meer dan 22.000 patiënten behandeld in het ziekenhuis en werden er meer dan 5.900 operaties uitgevoerd, vooral bij mensen die gewond raakten door bomexplosies, geweervuur of verkeersongelukken.

MEDISCH MATERIAAL GELEVERD

In de week voorafgaand aan de luchtaanval waren er zware gevechten in Kunduz. Tijdens die week werden er 394 gewonden behandeld in het ziekenhuis. De situatie in de stad is nog steeds gespannen. Artsen Zonder Grenzen levert medische materiaal aan het regionale ziekenhuis in de stad en aan een kliniek bij de luchthaven.

Een klein team van Artsen Zonder Grenzen is teruggegaan naar het ziekenhuis in Kunduz om de schade op te nemen, om te zorgen voor een goede samenwerking met betrekking tot onderzoeken en onze Afghaanse medewerkers bij te staan. Tot onderzoek heeft uitgewezen hoe de aanval heeft kunnen plaatsvinden en tot Artsen Zonder Grenzen de zekerheid heeft dat het niet nogmaals gebeurt, zal het werk in het traumaziekenhuis niet hervat worden. Patiënten en medewerkers moeten er veilig zijn.