Sociale media

  • NL
Open the menu

De medische situatie in Venezuela in 3 vragen

Venezuela is de afgelopen weken in de schijnwerpers komen te staan nu de politieke geschillen nieuwe hoogten bereiken. Dit komt bovenop de jarenlange economische en politieke crisissen die een grote invloed hebben gehad op het dagelijks leven van de bevolking. Artsen Zonder Grenzen biedt sinds 2015 medische zorg aan in Venezuela. Een overzicht van ons projecten in het land via drie vragen.  

In Sifontes, een ontmijningsgebied in de staat Bolivar, voerden onze teams een grootschalige malariacampagne. Behalve muggennetten uitdelen, boden ze malariatests aan de bevoling. Wie positief testte, kon meteen een behandeling krijgen. © Diana Puyo, februari 2019.
In Sifontes, een ontmijningsgebied in de staat Bolivar, voerden onze teams een grootschalige malariacampagne. Behalve muggennetten uitdelen, boden ze malariatests aan de bevoling. Wie positief testte, kon meteen een behandeling krijgen. © Diana Puyo, februari 2019.

Wat doet Artsen Zonder Grenzen in Venezuela? 

We beheren vier medische projecten in Venezuela. In samenwerking met lokale organisaties en openbare instellingen verlenen we medische en psychologische hulp aan slachtoffers van geweld en seksueel geweld in Caracas, één van de meest gewelddadige steden ter wereld. We bevorderen een alomvattende aanpak, waarbij we medische en psychologische zorg combineren. We beschouwen seksueel geweld als een medische noodsituatie. 

We ondersteunen ook een malariaprogramma in de gemeente Sifontes, in de staat Bolivar - een gebied met veel informele goudmijnen, die mensen uit het hele land aantrekken. Malaria heeft zich snel over de regio verspreid door de hoge mobiliteit van de bevolking, de slechte omstandigheden waarin zij leven en het ondergefinancierd malariabestrijdingsprogramma. In 2018 testten onze teams 220.354 mensen op malaria en behandelden 137.936 mensen voor de ziekte. In Carupano – in de staat Sucre – werken we sinds februari 2019 samen met het Malaria-instituut om het nationale malariaprogramma van Venezuela te ondersteunen. 

Via een lokale medische partnerorganisatie ondersteunen we ook een project dat basiszorg en seksuele en reproductieve gezondheid verleent in het noorden van het land, hoognodig voor de bevolking die te kampen heeft met een ernstig tekort aan medicijnen.  

In 2018 verleende Artsen Zonder Grenzen ook medische en psychologische zorg aan mensen die getroffen werden door overstromingen in Caicara del Orinoco, in de staat Bolívar, en Churuguara, in de staat Falcón. 

Wat is de medische situatie in het land? 

Venezuela maakt een economische en politieke crisis mee die alle lagen van de samenleving treft. Omdat we slechts in een paar delen van het land aanwezig zijn, is het moeilijk om een volledige beschrijving te kunnen geven van de medische behoeften in Venezuela. Sinds 2015 zijn de gepubliceerde medische gegevens zeer beperkt. Daardoor wordt een algemene medische analyse bemoeilijkt. 

Op de plaatsen waar we werken, zien we dat bekwame gezondheidswerkers hun best doen om hun gemeenschap van dienst te zijn, ondanks alle beperkingen. Ze worden geconfronteerd met een onderbroken en onregelmatige aanvoer van medicijnen, terwijl het onderhoud van medische apparatuur en infrastructuur bijna onbestaande is. De hyperinflatie in het land en het gebrek aan investeringen in het gezondheidssysteem maken het erg moeilijk om kwaliteitszorg te bieden. We zien ook medische professionals - ook van onze eigen teams - die besluiten het land te verlaten. 

Dat heeft geleid tot een toename van ziekten die voorheen onder controle waren, zoals malaria, en uitbraken van ziekten die voorkomen kunnen worden, zoals difterie en mazelen. De gebieden die het meest getroffen zijn door malaria hebben echter ook te kampen met een gezondheidssysteem dat onder grote druk staat, wat een impact heeft gehad op het malariaprogramma. In Maracaibo, waar we tot februari 2018 hebben gewerkt, hebben we ook gezien dat het gebrek aan medische diensten vertragingen heeft veroorzaakt voor verloskundige en chirurgische noodinterventies. 

Hoe ziet de toekomst van Artsen Zonder Grenzen eruit in Venezuela? 

Artsen Zonder Grenzen blijft zich inzetten voor het verstrekken van medische zorg aan de Venezolaanse bevolking, in overeenstemming met de medische noden die er zijn. We zijn vastbesloten om onze bestaande activiteiten te versterken en manieren te onderzoeken om ze uit te breiden waar mogelijk.  

Alle financiering voor het werk van Artsen zonder Grenzen in Venezuela is afkomstig van particuliere donaties van particulieren over de hele wereld - geen enkele is afkomstig van regeringen. Dit is een van de maatregelen die we nemen om onze onafhankelijkheid van politieke inmenging te waarborgen, wat van cruciaal belang is in een dergelijke gepolariseerde omgeving.