Sociale media

Open the menu

Onze seksuele gezondheidszorg in Venezuela: gratis bewustmaking en preventie voor duizenden vrouwen

In de stad Tumeremo, een mijngebied in de deelstaat Bolívar in Venezuela, hebben vrouwen weinig toegang tot voorbehoedsmiddelen en bescherming tegen seksueel overdraagbare ziekten. Sinds november 2021 werken onze AZG-teams in het José Gregorio Hernández-ziekenhuis, waar ze samen met de lokale autoriteiten en het personeel van het instituut voor volksgezondheid seksuele en reproductieve gezondheidszorg verstrekken.

Jessica et sa mère (à gauche sur la photo). Venezuela. © Jesus Vargas, 1 juin 2022.
Jessica en haar moeder (links op de foto). Venezuela. © Jesus Vargas, 1 juni 2022.

25 jaar en 7 kinderen: geen toegang tot voorbehoedsmiddelen

Jessica kreeg haar eerste kind toen ze 14 was. Haar tweede op 15 jaar. De derde op haar 18e, en toen kreeg ze nog vier kinderen voor ze 25 was. In totaal heeft ze zeven kinderen. "Ik kon niet verder studeren, dus moest ik thuisblijven om voor de kinderen te zorgen," zegt ze. Jessica is een van de honderden vrouwen die in Tumeremo wonen. Huis na huis, wijk na wijk, leven vrouwen in dezelfde situatie

Volgens Jusluis Rodríguez, gynaecoloog bij Artsen Zonder Grenzen, heeft de kliniek voor gezinsplanning in het ziekenhuis een zeer positieve invloed gehad op de gemeenschap. "De wetenschap dat we zoveel vrouwen in de kliniek kunnen helpen, motiveert me om elke dag mijn best te doen om hen te helpen," zegt hij.

Meer dan 1.000 consultaties op 6 maanden

In deze regio is de toegang tot seksuele en reproductieve gezondheidszorg beperkt, en deze situatie wordt nog verergerd door de hoge kosten en soms de schaarste van voorbehoedsmiddelen of preventie van seksueel overdraagbare ziekten.

AZG-teams hielpen meer dan 1.000 vrouwen met gratis uitgebreide en vertrouwelijke consulten over gezinsplanning. Bijna 90 % van de vrouwen kreeg één of andere vorm van anticonceptie en meer dan 70 % een anticonceptiemethode voor de lange termijn.

La salle d'attente de l'hôpital dans lequel les équipes MSF travaillent à Tumeremo, dans l'État de Bolivar. Venezuela. © Jesus Vargas, 1 juin 2022.
De wachtkamer van het ziekenhuis waar AZG-teams werken in Tumeremo, deelstaat Bolivar. © Venezuela. Jesus Vargas, 1 juni 2022.

Inzetten op bewustmaking en preventie

In samenwerking met de ziekenhuisautoriteiten ontvangen de teams tweemaal per week ongeveer 20 patiënten voor consulten op het gebied van de seksuele en reproductieve gezondheid. Bovendien worden dagelijks gemiddeld 10 vrouwen gescreend op seksueel overdraagbare aandoeningen zoals syfilis, HIV en hepatitis B, en worden condooms verstrekt. Het gezondheidsbevorderingsteam is ook actief in het ziekenhuis en in de gemeenschap, waar het informatie verstrekt over diensten en mensen bewust maakt van de preventie en bestrijding van zwangerschap en seksueel overdraagbare aandoeningen.

Een wachtkamer vol vrouwen

Armando vergezelde zijn vrouw naar het José Gregorio Hernández-ziekenhuis vroeg in de ochtend nadat hij van het gezondheidspromotiepersoneel van AzG informatie had gekregen over seksuele en reproductieve gezondheidsdiensten. “Mijn vrouw wilde een intra-uterien apparaatje laten plaatsen en toen we aankwamen zagen we tientallen vrouwen wachten, die allemaal een afspraak hadden. De behoefte aan dergelijke diensten hier is erg groot.”