Sociale media

  • NL
Open the menu

Congo: snel actie nodig om aantal malariadoden terug te dringen


Een opflakkering van malaria zal wellicht zware gevolgen hebben voor de bevolking van de Congolese provincie Orientale, tenzij er onmiddellijk actie ondernomen wordt. Recente uitbraken van de ziekte vragen een sterk engagement van de overheid en van hulporganisaties, stelt Artsen Zonder Grenzen.

© MSF
© MSF

Met het regenseizoen voor de deur is de situatie kritiek in de afgelegen zones van de provincie Orientale. Malaria is er een van de voornaamste doodsoorzaken, zegt noodhulpcoördinator Narcisse Wega van Artsen Zonder Grenzen. “Teveel gezondheidscentra missen het materiaal dat nodig is om een nieuwe uitbraak aan te kunnen. Dat is onaanvaardbaar.” Naast de malaria-uitbraak is er ook een mazelenepidemie voorspeld.

In 2012 zette Artsen Zonder Grenzen een noodhulpactie op na een dramatische stijging van het aantal mensen met malaria in het oosten van Congo. Twee onderzoeken wezen uit dat de sterftegraad bij kinderen jonger dan vijf bijzonder hoog laag. In de regio Pawa lag het cijfer drie keer hoger dan de drempel om van een noodsituatie te kunnen spreken: één op de tien kinderen stierf er aan malaria. Maar dat is helaas geen uitzonderlijke situatie in Congo.

In 2012 was het duidelijk dat een aantal gebreken van de gezondheidszorg de ernst van malaria-uitbraak hadden versterkt. Hetzelfde scenario dreigt dit jaar: er zijn geen muskietennetten gestuurd naar de kwetsbare regio’s, er zijn te korten aan tests, medicijnen en materiaal voor bloedtransfusies, die nodig zijn omdat malaria tot bloedarmoede kan leiden.

Dit noodzakelijke materiaal is niet eens opgenomen in de lijst die de donoren hebben opgesteld. Bovendien verhindert de prijs van gezondheidszorg in Congo veel mensen om de behandeling te krijgen die ze nodig hebben.

Artsen Zonder Grenzen vraagt dan ook dat iedereen die betrokken is bij de strijd tegen malaria in Congo dringend in actie schiet. Om mensen goed te kunnen helpen, moeten tests en medicatie zo snel mogelijk beschikbaar worden, ook in de meest afgelegen gebieden. Tegelijk moeten preventieve maatregelen zoals de verdeling van muskietennetten verdeeld worden, voor de malaria-uitbraak een piek kan bereiken.

Wanneer die maatregelen niet getroffen worden, vreest Artsen Zonder Grenzen dat de gevolgen voor de Congolese bevolking dramatisch zullen zijn.

Artsen Zonder Grenzen werkt in Congo sinds 1981. In 2012 behandelden onze teams meer dan 500.000 mensen met malaria in het land.