Sociale media

  • NL
Open the menu

Congo: Middelen van AZG alleen volstaan niet om mazelenepidemie te bedwingen


Op dit moment woedt een mazelenepidemie in de Congolese provincie Orientale. Sinds begin oktober hebben teams van Artsen Zonder Grenzen al 12.700 patiënten behandeld en 226.000 kinderen ingeënt.

Province Orientale, 2012. © Elise Odiekila/AZG-MSF
Province Orientale, 2012. © Elise Odiekila/AZG-MSF

Dat werk gaat verder, maar gezien de omvang van de epidemie is het een race tegen de klok om gratis gezondheidszorg te verlenen en de sterftegraad terug te dringen.

“Deze epidemie volgt op een sterke en bijzonder dodelijke toename van malaria bij kinderen eerder dit jaar”, zegt Narcisse Wega, noodhulpcoördinator bij Artsen Zonder Grenzen. “Mazelen verspreidt zich snel in deze provincie. Vooral kinderen jonger dan vijf zijn het slachtoffer. We zien een aanhoudende reeks epidemieën, die teveel is geworden voor het systeem van gezondheidszorg. De Congolese gezondheidszorg kampt met tekorten aan personeel en geneesmiddelen, en kan deze epidemie niet op haar eentje de baas.”

Er zijn nu een twintigtal gezondheidszones waar de epidemie woedt in de provincie Oriental. Artsen Zonder Grenzen wordt er geconfronteerd met grote uitdagingen, voornamelijk op logistiek vlak. Veel dorpen zijn erg geïsoleerd. “We zetten alle middelen in om zoveel mogelijk mensen te bereiken,” zegt Narcisse Wega. “Maar de provincie is heel uitgestrekt en de noden zijn enorm. We zullen binnenkort op onze limieten botsen. Wij kunnen deze epidemie niet alleen aan.”

Op vijf oktober begon Artsen Zonder Grenzen medische teams uit te sturen naar de gezondheidszones Yambuku, Yalibombo, Yaleko en Yahuma. Daar behandelden ze 10.764 patiënten met mazelen. Meer dan 226.000 kinderen tussen zes maanden en vijf jaar werden ingeënt. Maar in Yahuma moeten nog steeds meer dan 76.000 gevaccineerd worden.

In november ontplooide Artsen Zonder Grenzen extra teams in de zones Buta en Ganga-Dingila. Daar werden intussen al 2.000 patiënten behandeld. Op 17 december werden daar massale vaccinatiecampagnes opgestart. De bedoeling is om er 130.000 kinderen te vaccineren. Artsen Zonder Grenzen is ook actief in de gezondheidszone Poko, en start activiteiten op in Titulé.

Mazelen is een extreem besmettelijke ziekte. Als de patiënt niet op tijd behandeld wordt, kunnen ernstige complicaties optreden. Zonder behandeling sterft tussen de één en de vijf procent van de besmette kinderen aan de ziekte.