Sociale media

  • NL
Open the menu

Congo: Cholera grijpt om zich heen


De voorbije weken stelden de AZG-teams in het zuidelijke deel van de DRC een snelle verspreiding van cholera vast. De provincies Katanga en Kasai zijn het zwaarst getroffen. Om de epidemie in te dijken, stuurt AZG meer personeel (een verpleegkundige en een expert in water en sanering) en goederen (rehydratatiemateriaal, sanitaire en medische uitrusting) naar oostelijk Kasai. Het transport wordt georganiseerd per vliegtuig uit Kinshasa en per trein uit Lubumbashi.


Sinds de eerste uitbraak van de ziekte in september 2001 werden in Katanga in totaal 25.000 gevallen van cholera geregistreerd. Tijdens de eerste helft van oktober 2002 werden alleen al in de behandelingscentra voor cholerapatiënten (CTC), die door AZG worden beheerd of begeleid, 204 gevallen geteld. Het ziet er nu naar uit dat de ziekte zich ook naar de aangrenzende provincies verspreidt.

"In Mbuji Mayi, in het oosten van de provincie Kasai, is de situatie erger dan verwacht", aldus Luc Nicolas, operationeel coördinator voor AZG. "Onze teams ontdekten gevallen van cholera op ten minste vijf verschillende plaatsen, zelfs op 75 kilometer van Mbuji Mayi. Tot vandaag werden in totaal 172 patiënten opgenomen in de vijf CTC's in Bakamba, Chilunde, Kamaleka, Dipumba en Kabengele." Niet alleen een gebrekkige toegang tot gezondheidszorg en voedsel zijn de belangrijkste oorzaken van cholera-uitbraken. Ook hygiëne vormt een groot probleem. De meeste dorpen in oostelijk Kasai waar cholera werd ontdekt, zijn betrokken bij de ontginning van diamant. Het afvalwater van die industrie wordt rechtstreeks in de rivier Lubilanji geloosd, waaruit de bevolking haar drinkwater haalt. De epidemie verspreidt zich blijkbaar langs de rivier, van het zuiden naar het noorden, ook als gevolg van de traditie om overledenen in de rivier te werpen.

"Onze teams zullen een bewustmakingscampagne organiseren om de lokale bevolking een aantal hygiënische principes bij te brengen en hen te tonen hoe ze water kunnen behandelen om het drinkbaar te maken, hoe cholera wordt overgedragen en hoe ze zichzelf tegen besmetting kunnen beschermen", aldus nog Luc Nicolas. "Zo hopen wij de verspreiding van de ziekte een halt toe te roepen. De toegang tot veilig drinkwater verbeteren door beschermde waterbronnen te voorzien is een andere mogelijkheid."