Sociale media

  • NL
Open the menu

Conflict Oost-Congo: Congolese hulpverleners hervatten werk in Pinga


In het stadje Pinga, in de provincie Noord-Kivu in het oosten van Congo, hebben Congolese medewerkers van Artsen Zonder Grenzen hun werk hervat. Een maand geleden moesten zij vluchten na oplaaiend geweld tussen diverse gewapende groeperingen.

© Jean-Pierre Amigo. Pinga, 2012.
© Jean-Pierre Amigo. Pinga, 2012.

Het oplaaiende geweld en het plotselinge vertrek van veel belangrijk personeel hebben ons werk in het gebied ernstig verstoord. Zo heeft ons werk in de gezondheidspost in het dorp Mutongo een maand lang volledig stilgelegen. We hebben onze medische activiteiten daar pas vorige week kunnen hervatten.

Ondanks het geweld heeft een uitgedund team van internationale en Congolese medewerkers de afgelopen maand toch op kleine schaal medische hulp kunnen geven in drie van onze vier gezondheidsposten in het gebied. We hebben toen ruim honderd vrouwen veilig helpen bevallen. Omdat medische personeel van de overheid ook vluchtte voor het geweld, zijn we bijgesprongen in het lokale ziekenhuis in Pinga. Daar hebben we meer dan 25 kritieke chirurgische ingrepen verricht, onder meer bij mensen met schotwonden en in verloskundige noodgevallen.

‘We zijn opgelucht dat onze Congolese collega’s terug zijn en dat we ons medische werk in Pinga volledig kunnen hervatten,’ zegt Grace Tang, landencoördinator van Artsen Zonder Grenzen. ‘Maar er zijn nog steeds duizenden mensen die hun huis moesten ontvluchten vanwege het aanhoudende conflict in dit deel van Congo.’

Het wijdverspreide geweld in Noord-Kivu heeft al tot massale vluchtelingenstromen geleid. De humanitaire nood in het gebied is hoog. In Noord-Kivu biedt Artsen Zonder Grenzen gratis medische noodhulp aan duizenden mensen in ziekenhuizen, gezondheidscentra en klinieken in Rutshuru, Masisi, Mweso, Kitchanga, Walikale, het vluchtelingenkamp Mugunga I, Kanyaruchinya en Pinga. Ook werken wij in cholerabehandelcentra en mobiele hulpposten in de provincie en voeren wij noodhulpacties uit.