Sociale media

  • NL
Open the menu

Cholera rukt weer op in totaal onvoorbereid Haïti


Cholera wint opnieuw terrein in Haïti nu het regenseizoen begonnen is. Maar het land is niet klaar om de strijd aan te gaan met de ziekte, zegt Artsen Zonder Grenzen.

© Frederik Matte/AZG-MSF
© Frederik Matte/AZG-MSF

Het Haïtiaanse ministerie van Gezondheid & Bevolking stelt de situatie onder controle te hebben. Maar in werkelijkheid kunnen de faciliteiten voor gezondheidszorg in veel regio’s de seizoenspieken van cholera niet aan. Het waaksysteem, dat de situatie nauw moet opvolgen en indien nodig alarm moet slaan, functioneert nog steeds niet.

Het aantal patiënten met cholera dat Artsen Zonder Grenzen behandelt in de hoofdstad Port-au-Prince is verviervoudigd in april, tot 1600. Artsen Zonder Grenzen verhoogt daarom haar slagkracht in de hoofdstad en in de stad Léogâne, en staat klaar om extra centra te openen in het hele land. Vorig jaar werden tussen mei en oktober 200.000 gevallen van cholera gemeld.

“Er is te weinig preventie gedaan om te kunnen denken dat cholera niet opnieuw zou opduiken in 2012”, zegt Gaëtan Drossart, die de activiteiten van Artsen Zonder Grenzen in Haïti coördineert. “Het is zorgwekkend dat de overheid niet beter voorbereid is, en dat ze geruststellende boodschappen blijft verspreiden die niet overeenstemmen met de realiteit. De regering, de VN en andere humanitaire partners vergaderen nu, maar er zijn weinig concrete oplossingen.”

Een onderzoek van Artsen Zonder Grenzen in de regio Artibonite, waar zo’n twintig procent van de cholera gevallen gemeld is, toonde aan dat de preventieve maatregelen tegen cholera duidelijk teruggeschroefd waren sinds 2011. Meer dan de helft van de organisaties die er vorig jaar werkten, is vertrokken. Gezondheidscentra kampen met tekorten aan medicijnen en het personeel is soms al sinds januari niet meer uitbetaald.

“Regen is slechts één van de risicofactoren voor besmetting met cholera”, verklaart Maya Allan, epidemioloog voor Artsen Zonder Grenzen. “Wanneer het stopt met regenen, vermindert de epidemie en dan wordt meteen ook de financiering gestopt, in plaats van te investeren in preventie. Het gevolg is dat de bevolking nog steeds even kwetsbaar is wanneer cholera later opnieuw opduikt.”

Cholera wordt vooral via besmet water verspreid. De meerderheid van de Haïtianen beschikt niet over latrines, en zuiver water vinden is elke dag een uitdaging. Van het half miljoen mensen dat na de aardbeving in 2010 nog steeds in kampen leeft, krijgt minder dan één derde zuiver drinkwater, en slechts één procent kreeg recent nog zeep. Dat bleek in april uit een onderzoek door het Nationaal Directoraat voor Waterbevoorrading en Sanitatie van Haïti.

“Hygiënisch advies heeft maar weinig zin als mensen dat niet in de praktijk kunnen brengen”, zegt Gaëtan Drossart. “Mensen hebben nood aan middelen om zich tegen cholera te beschermen.”

Het vaccin tegen cholera, dat in sommige delen van Haïti wordt gebruikt, kan helpen om de epidemie te controle, maar het is geen waterdichte oplossing. Het vaccin geeft immuniteit voor ongeveer drie jaar, maar is naar schatting maar voor zeventig procent efficiënt. Alleen grootschalige verbetering aan het water- en rioleringssysteem van Haïti kunnen een duurzame oplossing bieden, maar dat zal tijd vragen.”

“Vandaag is levens redden de prioriteit”, aldus Gaëtan Drossart. “Alle actoren in de gezondheidszorg van Haïti moeten daar onmiddellijk aan beginnen werken.”

Sinds cholera opdook in Haïti in 2010 zijn 535.000 mensen besmet geraakt en zijn meer dan 7000 mensen gestorven aan de ziekte, volgens het Haïtiaanse ministerie van Gezondheid & Bevolking. Artsen Zonder Grenzen behandelde 170.000 patiënten met cholera, of drieëndertig procent van alle gevolgen.