Sociale media

  • NL
Open the menu

Cholera-epidemie in Mozambique


Eind januari overstroomde een groot grensgebied tussen Mozambique en Malawi. Door de overstromingen zette Artsen Zonder Grenzen een noodhulpproject op in Malawi, begin februari. Vandaag zorgt het gebrek aan zuiver water er voor een cholera-epidemie. 5.000 mensen raakten al besmet.

©luca sola
©luca sola

Patiënten komen toe in het cholerabehandelingscentrum in Tete. Ons cholerabehandelingscentrum in Tete behandelde al meer dan 2500 patiënten sinds het werd opgericht in januari.

Cholerapatiënten worden in eerste instantie gerehydrateerd. Cholera zorgt voor zware diarree en overgeven, wat de patiënten snel doet uitdrogen. Zonder de juiste behandeling sterft de helft van de mensen die met cholera besmet geraken.

De behandeling van cholera is eenvoudig en efficiënt. De patiënt moet gehydrateerd worden om het verloren vocht opnieuw op te nemen, net als elektrolyten als sodium en kalium. Bij gemiddelde uitdroging, gebruiken we rehydratatiezout dat mondeling wordt toegediend. Bij zware uitdrogingsverschijnselen, is het soms nodig via een infuus dagelijks 8 à 12 liter vocht toe te dienen. 

Bij overstromingen zal Artsen Zonder Grenzen er alles aan doen om de bevolking zo snel mogelijk van zuiver water te voorzien, om ziekten als cholera te vermijden. AZG heeft ook een team di gaat rond in de dorpen om de inwoners uit te leggen hoe ze een cholerabesmetting kunnen vermijden.