Sociale media

  • NL
Open the menu

Cholera-epidemie blijft opspelen in HaïtiAidden mei zag Artsen Zonder Grenzen een aanzienlijke stijging van het aantal cholerapatiënten in de Haitiaanse hoofdstad Port-au-Prince, voornamelijk in de dichtbevolkte wijk Carrefour.

© Yann Libessart/MSF. Haïti, mai 2011.
© Yann Libessart/MSF. Haïti, mai 2011.


In april was het aantal cholerapatiënten van Artsen Zonder Grenzen inPort-au-Princetot minder dan 400 per week. Maar in mei begon dat aantal snel te stijgen. In de tweede week van juni behandelde Artsen Zonder Grenzen er alweer 2.891 patiënten met cholera. Een week later daalde dat cijfer met de helft, tot 1470.

“Die daling is goed nieuws, maar deze epidemie is nog niet voorbij,” zegt Sylvian Groulx, coördinator van Artsen Zonder Grenzen in Haïti. “De gezondheidszorg moet alert blijven. En er moeten dringend verbeteringen komen op vlak van hygiëne, sanitair en drinkwatervoorziening. Nu het regen- en orkaanseizoen eraan komen,kande epidemie elk moment weer oplaaien.”

Artsen Zonder Grenzen breidde haar capaciteit snel uit toen het aantal zieken weer steeg, met meer dan 1.000 bedden acht behandelingscentra. We riepen ook de regering en internationale hulporganisaties op om hun hulpverlening bij cholera sterk te verbeteren.

Sinds het begin van de epidemie in oktober 2010 heeft Artsen Zonder Grenzen nu in heel Haïti meer dan 140.000 patiënten met cholera verzorgd, of zo’n veertig procent van de 330.000 gemelde gevallen. Meer dan 5.000 Haïtianen stierven de voorbije acht maanden aan de ziekte.

Cholera kan snel dodelijk zijn, maar is eenvoudig te behandelen als de ziekte snel genoeg opgespoord wordt. De bacterie verspreidt zich via vuil water. De beste verdediging tegen cholera zijn dan ook een goede hygiëne onderhouden en zuiver drinkwater gebruiken.