Cholera eist levens in Boven-Nijl, Zuid-Sudan
De afgelopen weken zijn zeker 19 mensen overleden aan cholera in de deelstaat Boven-Nijl, Zuid-Sudan. Artsen Zonder Grenzen bestrijdt de uitbraak en behandelde in de eerste weken van juli ruim 900 cholerapatiënten in behandelcentra in de plaatsen Malakal en Wau Shilluk. De uitbraak is het gevolg van de slechte leefomstandigheden van veel gemeenschappen en groepen vluchtelingen.
Tijdige behandeling noodzaak
‘Cholera is een ziekte die te behandelen is, maar dodelijk kan zijn als je er niet tijdig bij bent,’ zegt medisch noodhulpmanager Llanos Ortiz. ‘Het veroorzaakt ernstige uitdroging die al binnen uren fataal kan zijn.’ In de eerste drie weken van de noodhulpoperatie in Boven-Nijl zijn 19 mensen overleden aan de ziekte.
Leefomstandigheden werken verspreiding in de hand
De mensen die leven in de regio zijn kwetsbaar, zeker sinds de start van de burgeroorlog in december. Veel mensen zochten hun toevlucht in vluchtelingenkampen waar de erbarmelijke leefomstandigheden verspreiding van de ziekte in de hand werkt. Zo is gebrek aan schoon water een groot probleem. In Wau Shilluk, waar ongeveer 50.000 mensen leven, hebben veel vluchtelingen geen andere keus dan oppervlaktewater te drinken. Door het gebrek aan latrines is veel water vervuild. Hulporganisaties werken aan meer latrines en betere hygiënische omstandigheden.
Onveiligheid en ondervoeding verergeren situatie
De bevolking van Zuid-Sudan betaalt een hoge prijs voor het aanhoudende conflict in het land. De onveiligheid leidt ertoe dat veel mensen niet tijdig medische hulp zoeken als ze dat nodig hebben. De voedselonzekerheid en, als gevolg, ondervoeding maken de bevolking nog vatbaarder voor infectieziekten als cholera. Het regenseizoen dat nu gaande is, zorgt er ook nog eens voor dat landbewerking niet mogelijk is en dat ook malaria dreigt.
Hulp opgeschaald
Om het stijgende aantal mensen met cholera te behandelen en verdere verspreiding tegen te gaan, heeft Artsen Zonder Grenzen haar hulp in het gebied opgeschaald. Dat doen we samen met gezondheidswerkers van het Zuid-Sudanese ministerie van Volksgezondheid en andere hulporganisaties. Er is echter meer medisch personeel nodig in Zuid-Sudan om ervoor te zorgen dat dit soort uitbraken sneller ingedamd kunnen worden.
Cholera-uitbraak in Zuid-Sudan
Officiële berichten maken melding van 4.765 mensen met cholera in Zuid-Sudan sinds april. 109 mensen zijn eraan overleden, 19 daarvan in de deelstaat Boven-Nijl. Artsen Zonder Grenzen heeft behandelcentra opgezet in verschillende delen van het land, waaronder in Torit en Juba.