Sociale media

  • NL
Open the menu

Chirurg van Artsen Zonder Grenzen gedood in Syrië


Een Syrische chirurg die voor Artsen Zonder Grenzen in Noord-Syrië werkte, is gedood. Het levenloze lichaam van Muhammed Abyad werd op dinsdag 3 september gevonden in de provincie Aleppo. Dokter Muhammed Abyad was 28 jaar oud. De precieze omstandigheden van zijn dood zijn op dit moment onduidelijk.

Een operatie in een Syrische ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen. © Robin Meldrum/AZG
Een operatie in een Syrische ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen. © Robin Meldrum/AZG

Artsen Zonder Grenzen betuigt haar medeleven aan de familie en vrienden van Muhammed Abyad. Dokter Abyad werkte in een ziekenhuis in de provincie Aleppo, waar Artsen Zonder Grenzen oorlogsslachtoffers verzorgt.

“Zijn dood is een verschrikkelijk verlies voor zijn familie, voor zijn patiënten en voor Artsen Zonder Grenzen,” verklaart Joan Tubau, directeur van de Spaanse afdeling van Artsen Zonder Grenzen die het hulpproject in Aleppo leidt. “We zijn woedend over deze aanval op een jonge, bevlogen chirurg die onvermoeibaar werkte om de levens van zijn landgenoten te redden.”

Artsen Zonder Grenzen wijst alle strijdende partijen op hun plicht om voor bescherming van humanitaire hulpverleners te zorgen. We maken ons zorgen dat dit soort aanvallen een directe impact zal hebben op het vermogen van hulporganisaties om medische hulp te verlenen.

Artsen Zonder Grenzen kan op dit moment niet meer informatie vrijgeven en zal dan ook geen verdere commentaar of interviews geven.