Sociale media

  • NL
Open the menu

Bijna 650 mensen gered op Middellandse Zee door boten Artsen Zonder Grenzen


De twee zoek- en reddingsboten van Artsen Zonder Grenzen hebben woensdag hulp geboden aan bijna 650 mensen op de Middellandse Zee. De vluchtelingen bevonden zich aan boord van drie boten die in moeilijkheden waren.

© Julie Remy / AZG
© Julie Remy / AZG

De Bourbon Argos van Artsen Zonder Grenzen-België werd vorig weekend te water gelaten om vluchtelingen te redden die Europa proberen te bereiken. Het team van de Bourbon Argos telt 26 mensen, onder wie specialisten in zoek- en reddingsoperaties op zee, en medisch personeel.

Woensdag voerde de boot een eerste reddingsactie uit bij de Libische kust. Het team van Artsen Zonder Grenzen bood hulp aan een vissersboot met 477 mensen aan boord. Het ging om 319 mannen, 141 vrouwen en 17 kinderen. De meesten onder hen zijn afkomstig uit Eritrea, een aantal uit Bangladesh. Ze zullen in Sicilië aan land gebracht worden.

De MY Phoenix, een andere boot die door Artsen Zonder Grenzen-Nederland en de organisatie MOAS (Migrant Offshore Aid Station) gezamenlijk beheerd wordt, merkte woensdag ook nog twee andere boten op. Aan boord waren zo’n 200 mensen uit een twaalftal Afrikaanse landen. De vluchtelingen zullen door een andere boot worden overgenomen, voor ze naar Italië worden overgebracht. Het ging al om de vijfde en zesde reddingsactie van de Phoenix.

Artsen Zonder Grenzen biedt al vijftien jaar medische zorg aan kwetsbare migranten, asielzoekers en vluchtelingen in Europa. Bovenop haar zoek -en reddingsoperaties met de MY Phoenix en Bourbon Argos geeft de organisatie medische bijstand aan mensen die per boot aankomen in het opvangcentrum in Pozzallo in Sicilië, en psychologische hulp in de havens en de asielcentra op Sicilië, in de regio Ragusa. Artsen Zonder Grenzen biedt ook medische zorg aan migranten, asielzoekers en vluchtelingen in Griekenland en Servië, deelt hulpgoederen uit en helpt slachtoffers van foltering met hun revalidatie.