Sociale media

  • NL
Open the menu

Bentiu, Zuid-Sudan: medische voorzieningen Artsen Zonder Grenzen geplunderd


Medische voorzieningen van Artsen Zonder Grenzen in Bentiu, de hoofdstad van de deelstaat Unity in Zuid-Sudan, zijn gisteren geplunderd. De medische noodhulporganisatie veroordeelt de plunderingen ten stelligste.

Patiënten in het tuberculosepaviljoen in 2006 © Eva Lam
Patiënten in het tuberculosepaviljoen in 2006 © Eva Lam


Hulp in gevaar

Artsen Zonder Grenzen gaf in Bentiu hulp aan vluchtelingen en behandelde gewonden in het ziekenhuis. De plunderingen brengen ons werk in Bentiu én de algehele humanitaire hulp aan slachtoffers van het geweld in gevaar.

Onaanvaardbaar

‘Het is onaanvaardbaar dat een van de weinige hulporganisaties die nog hulp gaf aan de bevolking van Bentiu, slachtoffer is geworden van plunderingen,’ zegt Arjan Hehenkamp, directeur van Artsen Zonder Grenzen in Nederland. ‘Artsen Zonder Grenzen roept alle strijdende partijen op de integriteit van medische voorzieningen te respecteren en toegang tot zorg mogelijk te maken voor iedereen die het nodig heeft, ongeacht hun afkomst.’

Sinds 2010 in Bentiu

Artsen Zonder Grenzen werkt sinds 2010 in Bentiu. Voordat het geweld in de regio oplaaide, bood Artsen Zonder Grenzen er hulp aan hiv- en tuberculosepatiënten en gaf zij voedselhulp. Na het uitbreken van de gevechten focust de organisatie zich vooral op de behandeling van gewonden in het ziekenhuis en op basisgezondheidszorg voor de mensen die hun toevlucht zochten op een VN-basis in de stad.

Geen toegang tot zorg

‘Duizenden mensen in Bentiu en de omliggende gebieden hebben geen toegang tot schoon water, voedsel en gezondheidszorg,’ zegt landencoördinator Raphael Georgeu. ‘Artsen Zonder Grenzen kan haar dringend nodige werk in Bentiu niet hervatten tot de veiligheid van onze patiënten, onze medewerkers en ons voorzieningen is gegarandeerd.’

Medische teams naar Leer

Woensdag trokken teams van Artsen Zonder Grenzen al vanwege veiligheidsredenen naar de plaats Leer, dat op 3,5 uur rijden van Bentiu ligt. Daar gingen ze, samen met al aanwezige collega’s, aan het werk in het ziekenhuis in de stad. Artsen Zonder Grenzen werkt al 25 jaar in dat ziekenhuis. Naast de reguliere medische activiteiten worden hier nu ook gewonden behandeld die uit Bentiu komen.

Vluchtelingen onderweg

Bovendien zijn ongeveer 10.000 vluchtelingen onderweg naar Leer. ‘Talloze mensen zijn Bentiu ontvlucht,’ zegt Georgeu. ‘Ze zijn onmiddellijk vertrokken en hebben alles achter moeten laten. We zijn aan het onderzoeken of ze water, voedsel en zorg nodig hebben voor hun reis naar Leer en bereiden ons voor om de mensen te helpen die het hardst hulp nodig hebben.’

Artsen Zonder Grenzen werkt sinds 1983 in Zuid-Sudan. Op dit moment hebben we er 15 projecten in 9 deelstaten, waarbij 228 internationale medewerkers samenwerken met bijna 3.000 Zuid-Sudanese medewerkers. We werken in Agok, Aweil, Gogrial, Gumuruk, Leer, Maban, Malakal, Nasir, Yambio, Lankien, Yuai en Yida. In Juba, Awerial en Malakal runnen we noodprojecten.