Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG versterkt medische hulp in Abidjan en westen van Ivoorkust


Het geweld rond de politieke crisis in Ivoorkust neemt opnieuw toe, en daarom versterkt AZG haar medische hulp op verschillende plaatsen.

© Katrin Kisswani/MSF
© Katrin Kisswani/MSF

Daarnaast blijft de organisatie financiële steun bieden aan de medische structuren omdat het bijna onmogelijk is om medicijnen te kopen, aangezien de Ivoriaanse activa bevroren zijn. “De medische bevoorrading is verstoord door de verlamming van het banksysteem”, aldus Mego Terzian, verantwoordelijke voor de noodoperaties van Artsen Zonder Grenzen. “Het is goed mogelijk dat de medische centra binnen enkele weken zonder medicijnen komen te zitten.” Artsen Zonder Grenzen is aanwezig in Ivoorkust sinds eind december, toen de spanningen heviger werden in de nasleep van de verkiezingen. In het westen van het land bieden we medische hulp aan vluchtelingen. Op zes weken tijd gebeurden er 4.115 medische consultaties uit in een kamp in Dukoué, waar meer dan 12.000 Ivoriaanse vluchtelingen zitten.

Chirurgie voor gewonden

Sinds 5 februari hebben teams ook al 789 consultaties gedaan in de gemeente Kokoma in Dukoué. Daarnaast brengt Artsen Zonder Grenzen patiënten over naar het ziekenhuis van Dukoué, waar logistieke medewerkers het operatiekwartier hebben gerenoveerd en een chirurgisch team vervolgens 67 patiënten heeft geopereerd. In het noordwesten van Dukoué stuurt een team van Artsen Zonder Grenzen sinds 23 februari een mobiele hulppost naar plekken waar het medische personeel op de vlucht is geslagen voor het geweld. Bovendien plant Artsen Zonder Grenzen de opening van een gezondheids- en een hospitalisatiecentrum in de stad Guiglo.

Hulpverlening in het westen en Abidjan

Twee expats zullen het medische team versterken om de behoeften in de ziekenhuizen van Danané, Bangolo en Man (in het westen van Ivoorkust) en in de streek van Ben Houen en Zouan Gnen te evalueren. Het gaat om de nood aan personeel, medisch materiaal en in het bijzonder materiaal om de gewonden te behandelen. “Eind vorig jaar hebben we het ziekenhuis van Danané medisch materiaal gegeven om de gewonden te verzorgen”, aldus Marie-Christine Férir, verantwoordelijke voor de noodoperaties van Artsen Zonder Grenzen. “Vorige zaterdag zijn er tien gewonden binnengebracht in het ziekenhuis. Drie onder hen zijn aan hun verwondingen bezweken.” In Abidjan, waar in enkele wijken voortdurend gevochten wordt, schenkt Artsen Zonder Grenzen medisch materiaal aan de openbare en privéziekenhuizen in de wijken Abobo en Treichville om de gewonden te behandelen. Momenteel evalueert een chirurgisch team er de medische behoeften. Nog een ander team volgt de situatie op de voet in de hoofdstad Yamoussoukro.

Vluchtelingen aan de Liberiaanse grens

Tienduizenden Ivorianen die het geweld na de verkiezingen ontvlucht zijn, trokken naar het district Nimba, aan de andere kant van de grens met Liberia. De laatste dagen hebben duizenden vluchtelingen de grens overgestoken, op de vlucht voor de vuurgevechten. Sinds januari stuurt Artsen Zonder Grenzen mobiele hulpposten naar verschillende plaatsen in het district, en momenteel voorziet de organisatie een versterking van haar capaciteiten om in de regio nog meer medische hulp te kunnen bieden. Bovendien is er een medisch team aanwezig in het VN-vluchtelingenkamp in Bahn. Dat team controleert de gezondheidssituatie van de vluchtelingen bij hun inschrijving, vaccineert kinderen jonger dan 15 jaar tegen de mazelen en levert medicijnen en technische ondersteuning aan het gezondheidscentrum van Bahn.