Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG versterkt hulpverlening in noodlijdend Tripoli


De situatie in Tripoli blijft erg gespannen, hoewel de meeste zones in de stad nu toegankelijk zijn voor medische hulpverleners. Artsen Zonder Grenzen werkt in verschillende ziekenhuizen in de stad. De organisatie heeft medisch materiaal en geneesmiddelen geschonken en zwaargewonde patiënten vervoerd. In sommige ziekenhuizen is de situatie ronduit schokkend, zeggen de teams van Artsen Zonder Grenzen.


Het Libische medische personeel is uitgeput. Het heeft de voorbije week de klok rond gewerkt om grote aantallen gewonden te verzorgen. Medische faciliteiten kampen met grote tekorten aan voorraden, uitrusting, brandstof en electriciteit. In verschillende zones is het nu rustiger, maar rond veel ziekenhuizen wordt nog steeds gevochten. Dat maakt het onmogelijk voor hulpverleners en voor patiënten om de ziekenhuizen te bereiken.

Op 25 augustus redde een team van Artsen Zonder Grenzen twee levensgevaarlijk gewonde patiënten uit het ziekenhuis Abu Salim, waar langs alle kanten hevig rond gevechten werd. De patiënten werden overgebracht naar het Medisch Centrum Tripoli. "Toen we in Abu Salim aankwamen, zagen we schokkende taferelen: er lagen tientallen lijken in het ziekenhuis,” zegt Jonathan Whitall, de noodhulpcoördinator van Artsen Zonder Grenzen in Tripoli. Het ziekenhuis was door de gevechten afgesneden van de buitenwereld en 22 patiënten zaten er opgesloten met 5 medische personeelsleden. De twee zwaarst gewonden konden we evacueren. Zij waren anders wellicht gestorven. De overige patiënten konden later overgebracht worden.

Op 26 augustus begon een team van 8 personen te werken in het ziekenhuis Matiga. Meer dan 60 patiënten, waaronder gewonden van de frontlijn, worden er verzorgd. Artsen Zonder Grenzen gaf het ziekenhuis ook medische voorraden, zoals verdovingsmiddelen, anitbiotica, verbanden en chirurgisch materiaal.

Ook aan het Broederschapsziekenhuis, waar het Libische personeel overweldigd werd door de toestroom van gewonden, schonk Artsen Zonder Grenzen medisch materiaal. Op 27 augustus onderzocht een team de noden in verschillende andere ziekenhuizen in Tripoli, waaronder het moeder-en kinderziekenhuis, het Algemeen Ziekenhuis en het Medisch Centrum van Tripoli.

“De ziekenhuizen moeten niet alleen grote aantallen gewonden opvangen, maar ook de ‘gewone’ medische noodgevallen”, zegt Paolo Reis, medisch coördinator bij Artsen Zonder Grenzen. “Een zwangere vrouw heeft misschien een spoedkeizersnede nodig, de behandeling van een chronisch zieke patiënten moet worden verdergezet. Het gaat hier niet alleen om de gevolgen van het geweld. Deze medische faciliteiten hebben onze steun nodig."

Artsen Zonder Grenzen probeert ook het ziekenhuis Zwara, in het westen van Tripoli, van medische voorraden te voorzien. In de buurt van dat ziekenhuis wordt nog steeds gevochten.

Er werken nu veertien international medewerkers van Artsen Zonder Grenzen in Tripoli. Nog meer collega’s zullen hen binnenkort vervoegen. Artsen Zonder Grenzen stuurde al drie ton verbanden en hoognodig chirurgisch materiaal vanuit Tunesië naar Tripoli. Meer dan tien ton materiaal zal nog per boot vanuit Malta aankomen. Uit Misrata in Libië zal nog eens drie ton gestuurd worden.