Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG versterkt ebola-team in Congo


Het verkennende team dat in Boende, Congo, de bestrijding van ebola opzet, is versterkt met 17 specialisten, onder wie artsen, verpleegkundigen, logistiek medewerkers, farmaceutisch specialisten en water-en-sanitatie experts. In de komende dagen zal dit team een behandelcentrum voor ebola opzetten en voorlichting geven in de gemeenschap. 13 ton hulpmateriaal is al onderweg naar Boende en een verdere 15 ton wordt in de komende dagen verscheept. Grote zorg is wel dat er nog geen mobiel laboratorium beschikbaar is.

Congo, 2012. © Teresa Sancristóval/AZG
Congo, 2012. © Teresa Sancristóval/AZG

Het behandelcentrum voor ebola wordt opgezet in Lokolia, het epicentrum van de epidemie. Het feit dat op alle mogelijke manieren moet worden voorkomen dat de ziekte uit het centrum ontsnapt, maakt dat tot een speciale operatie. “Alles wordt streng gecontroleerd. Wat het centrum ingaat, mag er niet meer uit en daarom zijn er veel logistieke materialen nodig”, zegt medisch coördinator van Artsen Zonder Grenzen Jeroen Beijnsberger.

Mobiel Laboratorium

Het ontbreken van een mobiel laboratorium bij het centrum is een grote zorg. “We hebben diverse contacten gelegd in de afgelopen dagen, maar niemand is nog in staat geweest om ons te helpen. Dat is een erg groot probleem voor ons”, zegt Beijnsberger. “Het lab is nodig om artsen in staat te stellen binnen een paar uur te bevestigen of uit te sluiten dat ebola in het bloed van mogelijke patiënten aanwezig is. Dan kunnen degenen die niet besmet zijn snel het centrum weer verlaten om te voorkomen dat ze alsnog de ziekte oplopen”.

Zonder dit type laboratorium moeten mogelijke patiënten een aantal dagen in het behandelcentrum blijven, waardoor dit mogelijk vastloopt door het grote aantal patiënten. “We roepen alle betrokken partijen op snel een oplossing te vinden. Dit is nu onze prioriteit”, beandrukt Beijnsberger.

Voorlichtingsactiviteiten

Tenslotte zijn voorlichtingsactiviteiten erg belangrijk, vanaf het begin van de operatie. “Iedereen in de gemeenschap moet begrijpen hoe belangrijk het is om meteen naar het behandelcentrum te gaan zodra symptomen verschijnen. Dat is cruciaal voor patiënten en hun geliefden. We geven medische zorg, we rehydrateren de patiënten en we voeden ze. Het is cruciaal dat het lichaam voldoende sterk is om zelf het virus te kunnen bevechten. Dat is ook de enige manier om de naaste verwanten te beschermen tegen mogelijke besmetting.”

De uitbraak in Boende staat los van de ebola-epidemie in West-Afrika.