Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG schaalt hulpverlening in Zuid-Sudan op na cholera-uitbraak


In de Zuid-Sudanese hoofdstad Juba zijn nu al meer dan 315 patiënten met cholera gemeld, sinds een uitbraak van de besmettelijke ziekte werd uitgeroepen op 15 mei. Artsen Zonder Grenzen is onmiddellijk in actie geschoten.

Een medewerkster van Artsen Zonder Grenzen dient het choleravaccin toe aan een bewoner van het vluchtelingenkamp in Maban. © Corinne Baker/AZG. Zuid-Sudan, 2013.
Een medewerkster van Artsen Zonder Grenzen dient het choleravaccin toe aan een bewoner van het vluchtelingenkamp in Maban. © Corinne Baker/AZG. Zuid-Sudan, 2013.

Het is cruciaal dat er snel ingegrepen wordt, zowel om patiënten te genezen als om de verspreiding van de bacterie tegen te gaan. Artsen Zonder Grenzen heeft dan ook meteen materiaal aan het Zuid-Sudanese ministerie van Volksgezondheid geschonken. Het gaat onder meer om bedden, diagnosetests, ontsmettingsmiddel, en rehydratie-oplossing. Patiënten die besmet raken met de cholerabacterie drogen uit, en kunnen daar ook aan sterven. De behandeling is echter eenvoudig, wanneer dat tenminste tijdig gebeurt.

Noodhulpteams van Artsen Zonder Grenzen zijn ook zelf aan de slag: zij zetten in Juba een cholerakliniek op in het zwaar getroffen district Gudele, zorgen voor zuiver water, organiseren sensibiliseringscampagnes, en zorgen voor choleravaccinaties in de vluchtelingenkampen. De komende weken zullen indien nodig extra choleraklinieken geopend worden.

Ook op andere plaatsen in Zuid-Sudan is wellicht cholera uitgebroken, al is het nog wachten op de resultaten van labotests voor een officiële bevestiging. En ook daar zijn teams van Artsen Zonder Grenzen actief: in verschillende stadjes en vluchtelingenkampen worden preventief klinieken opgezet, zijn mensen gevaccineerd, en zijn het nodige materiaal en noodplannen voorbereid.

De situatie is zorgwekkend: na vijf maanden van heftig geweld zijn de levensomstandigheden in de vluchtelingenkampen bijzonder problematisch. Het regenseizoen wordt ook steeds heviger, wat de verspreiding van cholera vergemakkelijkt.

Artsen Zonder Grenzen verleent al meer dan dertig jaar hulp in wat nu Zuid-Sudan is. Nadat in december 2013 eerst in Juba en nadien ook op andere plaatsen geweld losbrak, breidde de organisatie haar hulp al uit. In totaal heeft Artsen Zonder Grenzen in Zuid-Sudan nu 22 hulpprojecten, in negen van de tien deelstaten.

Interactief bezoek aan een cholerabehandelingscentrum