Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG: minstens 63 doden en gewonden luchtaanval vluchtelingenkamp Jemen


Vandaag heeft een bomaanval op een vluchtelingenkamp in Jemen minstens 29 mensen het leven gekost. Zij werden per ambulance naar het ziekenhuis in de plaats Haradh gebracht, maar overleden voor aankomst - onder hen vrouwen en kinderen. 34 gewonden zijn in hetzelfde ziekenhuis door hulpverleners van Artsen Zonder Grenzen  behandeld. Artsen Zonder Grenzen roept alle strijdende partijen op burgers te sparen en medische teams ongehinderd doorgang te geven.

Het Al Mazraq-kamp, in Noord-Jemen © Anna Surinyach/AZG
Het Al Mazraq-kamp, in Noord-Jemen © Anna Surinyach/AZG

De bomaanval van vanochtend trof het Al Mazraq-kamp, in het Hajjah gouvernaat in Noord-Jemen. Ooggetuigen denken dat er nog veel meer gewonden zijn.

'De mensen in het Al Mazraq-kamp leven hier al sinds 2009 in zeer barre omstandigheden,' aldus Pablo Marco, operationeel manager van Artsen Zonder Grenzen voor Jemen. 'We roepen alle partijen op de burgers vrij te waren van geweld, respect te tonen voor de neutraliteit van medische voorzieningen en staf, en medische hulpverleners ongehinderd doorgang te verlenen tot de gewonden.'

Het Al Mazraq kamp ontstond in 2009, toen duizenden mensen vluchtten voor gevechten in Saada gouvernaat tussen overheidstroepen en Houthi-strijders. De afgelopen twee dagen kwamen zo'n 500 families die bombardementen in het westen van Saada wisten te ontkomen, in het kamp aan.

In Zuid-Jemen heeft Artsen Zonder Grenzen sinds 19 maart ruim 500 mensen verzorgd in haar chirurgisch ziekenhuis in Aden, tijdens gewelddadige confontraties in Aden, Lahj en andere zuidelijke gebieden. In het Ad-Dhale gouvernaat, waar Artsen Zonder Grenzen de spoedafdelingen in het Al-Nasser ziekenhuis en in Qataba ondersteunt, zijn sinds 24 maart 67 gewonden opgenomen voor verpleging.

Artsen Zonder Grenzen werkte in 1986 voor het eerst in Jemen en werkt er onafgebroken sinds 2007. Op dit moment runt de medische hulporganisatie projecten in Sanaa, Amran, Aden en Ad-Dhale gouvernaten, en verleent noodhulp verspreid door het hele land.