Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG geschokt door nieuwe aanval op ondersteund ziekenhuis in Erbin, Syrië


Bij een luchtaanval op Erbin, een belegerde regio ten oosten van de Syrische hoofdstad Damascus, werd op donderdag 19 november een door Artsen zonder Grenzen ondersteund veldhospitaal geraakt door twee bommen. Twee mensen kwamen hierbij om het leven en zes mensen raakten gewond, waaronder twee hulpverleners.


SPOEDOPERATIE

De bommen sloegen in bij de ingang van het ziekenhuis, waar op dat moment zeven nieuwe gewonden van eerdere luchtaanvallen werden binnengebracht. De hulpverleners ontfermden zich op dat moment over deze gewonden. Een van de hulpverleners moest met spoed geopereerd worden. De ander liep meerdere botbreuken op.

CHAOTISCH

‘Het was chaotisch,’ zegt de directeur van het ziekenhuis, die anoniem wil blijven. ‘We waren net begonnen met het behandelen van gewonden door de luchtaanvallen toen raketten ineens de voorkant van ons ziekenhuis raakten. Door de schok duurde het even voordat we beseften dat twee van onze collega’s zwaargewond waren geraakt. Een ernstige situatie werd daardoor nog ernstiger.’

ONDERSTEUNING

Artsen Zonder Grenzen ondersteunt het ziekenhuis in Erbin met medische kits om te gebruiken bij operaties en bij de behandeling van mensen met diarree. Door de aanval, waarbij het ziekenhuis aanzienlijk beschadigd werd, zal Artsen Zonder Grenzen proberen zo snel mogelijk nieuwe medische voorraden te leveren.

ONDER VUUR

‘Artsen Zonder Grenzen is geschokt dat er opnieuw een medische voorziening en medisch personeel het doelwit zijn nadat zij zich toelegden op het behandelen van gewonden van een willekeurig bombardement,’ zegt operationeel directeur Brice de la Vingne van Artsen Zonder Grenzen. ‘Wij kunnen ons de pijn en wanhoop van deze hulpverleners, die keihard werken onder zulke zware omstandigheden, goed voorstellen. Elke dag werken deze artsen en verpleegkundigen terwijl zij onder vuur liggen, met beperkte middelen, in geïmproviseerde ruimtes. Door deze verschrikkelijke gebeurtenis is de bevolking van het belegerde gebied weer twee bekwame medici armer.’

GERICHT

Het aantal aanvallen op medische voorzieningen in Syrië is momenteel hoger dan ooit. In de regio Erbin proberen ziekenhuisdirecteuren de locatie van hun voorzieningen geheim te houden uit angst voor bombardementen. De afgelopen vier jaar zijn immers al vele ziekenhuizen het doelwit geweest van aanvallen. Het leek erop dat de luchtaanval van donderdag 19 november specifiek gericht was op de nieuwe gewonden die bij het ziekenhuis aankwamen.

 Artsen Zonder Grenzen heeft zes ziekenhuizen in het noorden van Syrië en ondersteunt meer dan honderd medische voorzieningen (hulpposten, veldhospitalen, ziekenhuizen) in het hele land, met een focus op voorzieningen in belegerde gebieden. Artsen Zonder Grenzen voorziet deze voorzieningen onder meer van medische materialen en trainingen over hoe om te gaan met extreme medische noden.