Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG breidt zoek -en reddingsoperaties in Middellandse Zee uit met tweede boot


Artsen Zonder Grenzen stuurt vandaag een tweede boot uit om zoek -en reddingsoperaties uit te voeren in de Middellandse Zee en mensen bij te staan die hun leven riskeren in hun pogingen om per boot Europa te bereiken. De bemanning van het schip telt 26 mensen en bestaat uit een ervaren zoek –en reddingsteam en een medisch team voor noodhulp.

De Bourbon Argos kan 300 tot 350 geredde mensen aan boord nemen © Alessandro Penso/MSF
De Bourbon Argos kan 300 tot 350 geredde mensen aan boord nemen © Alessandro Penso/MSF

De Bourbon Argos vertrekt vandaag 9 mei vanuit de haven van Agusta in Sicilië en zal naast de MY Phoenix opereren, de boot van Artsen Zonder Grenzen en MOAS (Migrant Offshore Aid Station) die op 2 mei te water ging. Tot dusver redde het team op de MY Phoenix de voorbije zes dagen al 591 mensen en assisteerde het bij de redding van nog eens 101 mensen. Alle 692 kregen verzorging door het medisch team van Artsen Zonder Grenzen aan boord.

“Meer dan 1750 mensen verloren sinds begin dit jaar al hun leven in een poging de Middellandse Zee over te steken. Velen zijn op de vlucht voor oorlog, geweld en extreme armoede. Het aantal mensen dat een poging zal ondernemen, zal tijdens de zomer enkel toenemen. We verhogen dus onze bestaande capaciteit met een tweede boot als antwoord op deze tragische crisis”, zegt François Zamparini, noodhulpcoördinator van Artsen Zonder Grenzen aan boord van de Bourbon Argos.

De medische (dokters en verpleegkundigen) en de niet-medische staf (logistiek medewerkers, water –en sanitatiespecialisten en culturele bemiddelaars) zullen medische bijstand verlenen en hulpgoederen uitdelen. De medische zorg bestaat uit screening, stabilisatie van kwetsbare patiënten en het doorsturen van noodgevallen.

De Bourbon Argos kan 300 tot 350 geredde mensen aan boord nemen en zal in staat zijn snel te manoeuvreren om te reageren op een noodoproep. Het 68 meter lange vaartuig is speciaal aangepast om zoek –en reddingsactiviteiten uit te voeren. Er werden verschillende containers geïnstalleerd op het dek zodat de boot uitgerust is met een spoedafdeling, een observatie –en consultatiezaal, een kleedkamer, een toilet, een opslagplaats en een mortuarium.

“Het toenemend aantal mensen dat gedwongen wordt hun leven te riskeren op zee is een gevolg van het gebrek aan veilige en legale kanalen om te vluchten en asiel aan te vragen in Europa. Hoewel zoek –en reddingsoperaties noodzakelijk zijn om levens te redden, zullen ze het probleem op lange termijn niet oplossen. Onze teams op en rond de Middellandse Zee willen levens redden en dringende medische zorg verlenen, tot de Europese Unie de situatie op afdoende en menselijke wijze aanpakt.”, zegt Aurelie Ponthieu, experte migratie voor Artsen Zonder Grenzen.

Artsen Zonder Grenzen biedt al vijftien jaar medische zorg aan kwetsbare migranten, asielzoekers en vluchtelingen in Europa. Bovenop haar zoek -en reddingsoperaties met de MY Phoenix en Bourbon Argos geeft de organisatie medische bijstand aan mensen die per boot aankomen in het opvangcentrum in Pozzallo in Sicilië, en psychologische hulp in de havens en de asielcentra op Sicilië, in de regio Ragusa. Artsen Zonder Grenzen biedt ook medische zorg aan migranten, asielzoekers en vluchtelingen in Griekenland en Servië, deelt hulpgoederen uit en helpt slachtoffers van foltering met hun revalidatie.