Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG betreurt dodelijke afloop tijdens reddingsoperatie met de Argos


Op maandag 15 juni kwam minstens één persoon om het leven tijdens een zoek- en reddingsoperatie met de Bourbon Argos, één van de schepen die door Artsen Zonder Grenzen wordt ingezet om vluchtelingen op de Middellandse Zee te redden. Volgens enkele vluchtelingen die gered werden, zijn er nog twee anderen verdronken, maar hun dood kon niet bevestigd worden.

© Julie Remy/MSF
© Julie Remy/MSF


Tragisch ongeval

Het tragische ongeval gebeurde nadat er paniek ontstond onder de passagiers. De kleine rubberboot waarmee ze de overtocht waagden, begon te zinken toen ze zich opmaakten om aan boord te klimmen van de Bourbon Argos. In de chaos die volgde, kwamen zo’n 25 mensen in het water terecht. Velen onder hen konden niet zwemmen. Sommigen konden zich vastklampen aan reddingsvesten of
-boeien, waarna ze door een bijboot van de Bourbon Argos uit het water werden gevist. De bemanning van de Bourbon Argos kon één van de drenkelingen niet op tijd bereiken en moest toekijken hoe de man in het water verdween. Enkele vluchtelingen die wel gered werden, meldden dat nog twee andere mannen zijn verdronken.

“Artsen Zonder Grenzen betreurt deze gebeurtenis ten zeerste. Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun naasten," zegt Meinie Nicolai, voorzitster van Artsen Zonder Grenzen en voormalig hoofdverpleegkundige aan boord van de Bourbon Argos. "Het gaat om een tragisch ongeval in de marge van een nog veel groter drama voor honderdduizenden mensen die op de vlucht zijn voor armoede, geweld en ellende. Zonder veilige en legale manier om veiligheid en bescherming te zoeken in Europa, is een levensgevaarlijke tocht over zee hun enige uitweg. Helaas is de kans reëel dat zoek- en reddingsteams in dergelijke omstandigheden vroeg of laat geconfronteerd worden met het verlies van mensenlevens."

Overschepen van vluchtelingen

De reddingsoperatie kwam er naar aanleiding van een noodoproep die het MRCC (Maritime Rescue Coordination Centre) in Rome aan de Bourbon Argos had doorgestuurd. Het team van Artsen Zonder Grenzen en de bemanning aan boord van de Argos wisten 106 vluchtelingen te redden (104 mannen en 2 vrouwen) toen hun rubberboot in de problemen kwam. De Argos werd vervolgens door het MRCC naar de MY Phoenix gestuurd, een reddingsschip van MOAS (Migrant Offshore Aid Station), om de vluchtelingen over te schepen. De teams van AZG aan boord van de MY Phoenix kunnen de eerste zorgen toedienen aan de geredde vluchtelingen. De Phoenix had tijdens een andere reddingsoperatie twee uur daarvoor al 297 vluchtelingen gered. Het schip is nu op weg naar Sicilië, met in totaal 403 mensen aan boord.