Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG behandelt gewonden na bombardementen in noordwesten van Syrië


Dinsdag 15 januari kregen 44 gewonden spoedzorg in een veldhospitaal van Artsen Zonder Grenzen. Dat gebeurde na een serie bombardementen op plaatsen ten westen van de provincie Idlib.

© AZG-MSF. Syrie, nov. 2012.
© AZG-MSF. Syrie, nov. 2012.


Vaten met explosieven

In het begin van de namiddag werden 36 gewonden opgenomen in het veldhospitaal, nadat er verschillende vaten gevuld met explosieven op een dorp gevallen waren. ‘s Avonds werden acht andere gewonden opgenomen die door een raket geraakt werden. Vier van hen stierven toen ze in het ziekenhuis aankwamen.

“We zagen mensen met verwondingen aan de ogen, en iemand met een open botbreuk, die we hier konden opereren. De meerderheid van de patiënten waren mannen, vrouwen en kinderen die gewond raakten door rondvliegend puin en metalen splinters van de explosies. Een kind met een schedelbreuk is helaas overleden terwijl het werd overgebracht naar Turkije”, zegt Marie-Christine Férir, die verantwoordelijk is voor de noodhulpprogramma’s van Artsen Zonder Grenzen maar ook als verpleegster betrokken was bij de verzorging van de patiënten.

Al maanden wordt het bergachtig gebied Jabal Al-Akrad, ten oosten van Latakia, bijna dagelijks gebombardeerd. Veel dorpen zijn verlaten, en wie is achtergebleven leeft in voortdurende angst voor de vaten met  explosieven, die de helikopters van het Syrische leger uit de lucht laten vallen.

Zondag 13 januari nam een ander ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen een twintigtal gewonden op, waaronder vijf kinderen, na een bombardement op de markt in de stad Azaz, in de regio Lep.

Andere medische noden

“We stellen nog andere medische noden vast, nog afgezien van de gewonden”, aldus Marie-Christine Férir. “We behandelen elke week 500 patiënten. Daarbij zijn mensen met ademhalingsproblemen, met chronische ziektes zoals diabetes of hoge bloeddruk. We doen zelfs meer en meer bevallingen. In de bergen van Jabal Al-AKrad is de gezondheidszorg helemaal ingestort. Nu koude en sneeuw de regio teisteren, groeien de medische noden er snel.”

In het noorden en noordwesten van Syrië werkt Artsen Zonder Grenzen in drie ziekenhuizen, is gebied dat onder controle staat van oppositiegroepen. Ondanks herhaalde vragen, heeft Artsen Zonder Grenzen nog steeds geen toestemming van de Syrische regering om gewonden te verzorgen in gebied dat onder haar controle valt.

Van juni 2012 tot januari 2013 hielden teams van Artsen Zonder Grenzen in Syrië meer dan 10.000 consultaties en werden 900 chirurgische ingrepen uitgevoerd. In buurlanden Jordanië, Libanon en Irak bieden andere teams Syrische vluchtelingen medische hulp.