AZG behandelt 65 ebolapatiënten in de eerste maand van uitbraak in Noord-Kivu
Dinsdag 11 september 2018
Artsen Zonder Grenzen heeft in haar eerste maand interventie in Noord-Kivu 65 ebolapatiënten behandeld. Dat is meer dan 80% van het aantal bevestigde gevallen. 29 van hen zijn hersteld en al teruggekeerd naar hun families. Nog drie blijven onder behandeling.
"We zijn beland op een cruciaal punt in de epidemie," zegt Berangère Guais, noodcoördinator van Artsen Zonder Grenzen in Beni. “Het aantal patiënten in het behandelingscentrum is sterk gedaald, maar in de afgelopen dagen doken er nieuwe patiënten op. We moeten vertrouwen blijven winnen bij de bevolking en ons ervan verzekeren dat iedereen die symptomen vertoont snel wordt geïsoleerd en getest.”
De uitbraak in het Congolese dorp Mangina werd op 1 augustus officieel afgekondigd. Meteen begon een team van Artsen Zonder Grenzen met de bestrijding ervan, in samenwerking met het Congolese ministerie van Volksgezondheid. In de dagen erna kwamen ervaren medewerkers van Artsen Zonder Grenzen uit heel Congo en de rest van de wereld de plaatselijke medewerkers van het ministerie trainen.
“We wisten dat we snel moesten handelen,” zegt Patient Kamavu, een ervaren Congolese verpleegkundige van Artsen Zonder Grenzen. “Toen we aankwamen, zagen we dat het personeel van het gezondheidscentrum in Mangina overweldigd was. Sommige medewerkers waren ziek en het aantal patiënten bleef toenemen. We moesten snel handelen om de situatie voor zowel de patiënten als het personeel te verbeteren.”
Een nieuw behandelingscentrum in Mangina
Op 6 augustus had AZG Artsen Zonder Grenzen de veiligheid van de isolatie-afdeling voor zowel vermoedelijke als bevestigde gevallen ebolapatiënten verbeterd in Mangina en een nieuwe eenheid opgericht in het ziekenhuis in Beni. Nog in Mangina, besloot het team een apart behandelingscentrum op te richten. Dit centrum, met een capaciteit van maximaal 74 bedden, opende op 14 augustus zijn deuren. Op dezelfde dag nog werden 37 patiënten uit het ziekenhuis overgebracht naar het nieuwe centrum. De isolatie-afdeling in Beni werd intussen overgedragen aan een andere organisatie.
“Terwijl wij ons ontfermden over de patiënten, werkten de logistieke teams dag en nacht om een nieuw behandelingscentrum af te werken, waarin de patiënten op een veilige manier verzorgd konden worden,” gaat Patient Kamavu verder. “Het was ongelooflijk. Wanneer we de site de volgende dag bezochten, zagen we plots een volledig ander ziekenhuis tevoorschijn komen.”
Op 28 augustus opende Artsen Zonder Grenzen in Makeke ook een transitcentrum, met een capaciteit van zeven bedden. Dat zorgt ervoor dat vermoedelijke gevallen patiënten dicht bij huis geïsoleerd en getest kunnen worden. Pas wanneer de test positief is, worden patiënten overgebracht naar de behandelingscentra.
Nieuwe behandelingen en een betere triage
Aan patiënten met bevestigde ebola kunnen kan Artsen Zonder Grenzen behandelingen aanbieden die nog niet officieel zijn goedgekeurd, omdat ze nog niet alle tests hebben doorlopen. Deze behandelingen worden enkel gegeven met de explicite toestemming van de patiënten. Daarnaast krijgen ze ondersteunende zorg, zoals rehydaratie en behandeling van tegen diarree en braken, die Artsen Zonder Grenzen aan alle ebolapatiënten geeft.
“Het is een grote opluchting dat we patiënten eindelijk meer kunnen bieden dan ondersteunende zorg. Statistisch gezien hebben ebolapatiënten minder dan 50% overlevingskans. Dat is enorm angstaanjagend voor de families en de gemeenschap,” besluit Patient.
Onze teams in de regio geven ook trainingen opleidingen aan het personeel van een aantal gezondheidscentra. Het gaat daarbij om een triagesysteem, het snel beoordelen van ziektegevallen. We hebben beschermende materialen gedoneerd en afdelingen ingericht waarin patiënten kunnen worden geïsoleerd in afwachting van de ambulance. Ook hebben de teams een aantal gezondheidscentra waarin positief getest is, ontsmet.
“Helaas zijn tijdens deze epidemie minstens 17 gezondheidswerkers met ebola besmet,” zegt verpleegkundige Berangère Guais. “‘Medewerkers die zorg dragen voor patiënten met ziekten zoals malaria en longontsteking, of die vrouwen helpen bij de bevalling, moeten worden beschermd door een goed triagesysteem. Dit zal niet alleen medewerkers maar ook hun patiënten beschermen en voorkomen dat ziekenhuizen meehelpen aan de verspreiding van het virus.”
AZG-INTERVENTIE TEGEN EBOLA-EPIDEMIEËN IN DE DRC
Op 6 mei werd een andere ebola-epidemie gemeld in de Evenaarsprovincie, ten westen van de DRC. Sinds de uitbraak ervan helpt AZG om een medisch antwoord te bieden en de nodige zorgen toe te dienen, onder meer door toe te zien op de quarantaine van patiënten en door middel van gezondheidspromotie. De organisatie droeg ook bij tot het epidemiologisch toezicht en de veilige begraving van slachtoffers. Op 24 juli werd het officiële einde van de epidemie uitgeroepen door het Congolese ministerie van Volksgezondheid.
Er zou geen enkel verband zijn tussen deze epidemie en de uitbraak in de Evenaarsprovincie, die sinds juli officieel voorbij is.