Sociale media

  • NL
Open the menu

Artsen Zonder Grenzen versterkt team in Gaza


Hulpverleners van Artsen Zonder Grenzen wisten op donderdag Gaza binnen te komen om de hulpoperatie in de stad te versterken. Kort nadat gisteren het staakt-het-vuren eindigde, werden de gevechten hervat en is een grondoffensief aangevangen.

© Chris Huby
© Chris Huby


28 patiënten behandeld

Tijdens de vijf uur van het staakt-het-vuren wisten veel mensen de kliniek van Artsen Zonder Grenzen in Gaza te bereiken. We behandelden er 28 patiënten, drie keer zo veel als in alle tien dagen ervoor. In de plaatsen Khan Younis en Rafah, beide in het zuiden van de Gazastrook, wisten teams van Artsen Zonder Grenzen kits met materiaal om wonden mee te verzorgen uit te delen onder patiënten. ‘Door het staakt-het-vuren konden we veel mensen bereiken die zorg nodig hebben,’ zegt projectcoördinator Nicolas Palarus. ‘De vijf uur zonder aanvallen was echter slechts een korte adempauze.’

Toegang tot Gaza nog steeds moeilijk

Toegang verkrijgen tot Gaza is nog altijd moeilijk. Aan de Israëlische kant van de stad lijkt het er zelfs op dat journalisten makkelijker naar binnen kunnen dan humanitair en medisch personeel. ‘Nadat een deel van ons team naar binnen was, werd onze chirurg gestopt omdat zijn documentatie nog verwerkt moest worden,’ zegt Palarus. ‘Maar ondertussen kregen televisieploegen zeer snel toestemming om Gaza in te gaan.’ Aan de Egyptische kant is het zelfs nog lastiger en krijgen ook journalisten nauwelijks toestemming om de stad te bezoeken. Humanitaire hulp en acuut nodig medische materiaal bereiken zo niet de mensen die het nodig hebben.

Ondersteuning Al-Shifa ziekenhuis

Onze hulpverleners die Gaza binnenkwamen, zullen het medische personeel in het Al-Shifa Ziekenhuis ondersteunen. Al-Shifa is het grootste ziekenhuis in Gaza en daar worden de meeste gewonden naartoe gebracht. De chirurgische teams werken er rond de klok. Gisteren werden na afloop van het staakt-het-vuren honderden raketten vanuit Gaza afgevuurd en kwamen acht Palestijnen om bij Israëlische luchtaanvallen.

Doe een gift!