Sociale media

  • NL
Open the menu

Artsen Zonder Grenzen veroordeelt gewapende inval in ziekenhuis Kunduz, Afghanistan


Artsen Zonder Grenzen veroordeelt de gewapende inval door Afghaanse legertroepen in haar traumacentrum in Kunduz. De inval is een onacceptabele inbreuk op het internationale humanitaire recht, dat medische voorzieningen moet beschermen tegen aanvallen.

 

Het traumacentrum van AZG in Kunduz, Afghanistan. © Mathilde Vu/MSF
Centre de traumatologie de KundHet traumacentrum van AZG in Kunduz, Afghanistan. © Mathilde Vu/MSFuz © Mathilde Vu / MSF

De inval vond plaats op woensdag 1 juli 2015. Zwaar gewapende troepen kwamen het ziekenhuisterrein van Artsen Zonder Grenzen op, zetten het gebied af en begonnen in de lucht te schieten. Vervolgens vielen zij drie medewerkers aan en stormden zij het ziekenhuis binnen. Drie patiënten werden gearresteerd. Toen medisch personeel de patiënten te hulp schoot, werd een van hen bedreigd met een geweer. Na een uur werden de patiënten vrijgelaten en verlieten de troepen het terrein.

  ‘We zijn diep geschokt door dit incident,’ zegt operationeel directeur Bart Janssens. ‘Het traumacentrum in Kunduz is al jaren een veilige plek waar patiënten gratis medische zorg krijgen. Deze inval brengt dat in gevaar.’

 Het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen is het enige traumacentrum van zijn soort in heel noordoostelijk Afghanistan. In 2014 werden er 22.000 patiënten behandeld en 5.900 operaties uitgevoerd. Artsen zonder Grenzen heeft een strikt geen-wapens-beleid in haar medische voorzieningen. Artsen Zonder Grenzen heeft haar werk in het Kunduz tijdelijk moeten stilleggen vanwege de inval en bedreigingen. Er is met spoed overleg gezocht met de Afghaanse ministeries van Defensie en Binnenlandse Zaken om te voorkomen dat incidenten als deze nogmaals gebeuren.

  ‘Wij kiezen nooit partij, waar we ook werken,’ zegt Janssens. ‘Onze artsen behandelen iedereen, op basis van medische noden, ongeacht afkomst of overtuiging. Elke gewonde persoon die zorg nodig heeft, krijgt dat in traumacentrum in Kunduz.