Sociale media

  • NL
Open the menu

Artsen Zonder Grenzen stuurt drie vrachtvliegtuigen naar de Filipijnen

De eerste teams van Artsen Zonder Grenzen zijn gisteren, zaterdag 9 november, aangekomen in Cebu, in de regio van de Centrale Visayas tussen Negros en Leyte. Onze teams kunnen de omvang van de noden ter plaatse nog niet volledig inschatten, omdat de toegang tot de getroffen zone uitermate moeilijk is.

© Bruno De Cock/MSF
© Bruno De Cock/MSF

De luchthaven van Tacloban is verwoest en vele toegangswegen zijn afgesloten of vernietigd. Telefonische communicatie verloopt heel moeizaam. Daardoor zal het evalueren van de noden en de ontplooiing van de humanitaire hulp vertraging oplopen.

Artsen Zonder Grenzen zal haar teams in de komende uren en dagen versterken, met in de eerste plaats een team van dertig man met o.m. medisch personeel, logistieke medewerkers en psychologen.

Een eerste vrachtvliegtuig zal morgen, maandag 11 november, naar de getroffen gebieden vertrekken vanuit Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten, en een tweede zal dinsdag vanuit Oostende vertrekken. De vliegtuigen zullen medisch en logistiek materiaal bevatten, zoals tenten, hygiënekits, en materiaal dat nodig is om gewonden te verzorgen, mobiele hulpposten op te zetten, en om te vaccineren tegen tetanus. Dat is primordiaal  in dergelijke noodsituaties. In het totaal zal 200 ton materiaal aankomen in Cebu in minder dan drie dagen tijd.

Noodhulp Filipijnen