Sociale media

Open the menu

Artsen Zonder Grenzen stopt voorlopig ook haar medische activiteiten in Butembo na tweede aanval op een week tijd.

In de avond van 27 februari werd het ebolacentrum van Artsen Zonder Grenzen in de stad Butembo, Noord-Kivu, aangevallen. Dit is een tweede aanval op een ebolacentrum van Artsen Zonder Grenzen op enkele dagen tijd, na de aanval en gedeeltelijke afbranding van het centrum in Katwa, eerder deze week. We hebben ondertussen onze medische activiteiten in Butembo, het epicentrum van de ebola-epidemie in de provincie Noord-Kivu stopgezet. Tijdens de aanval raakte niemand gewond.

 Des travailleurs de la santé enfilent leur équipement de protection avant d'entrer dans la zone rouge du centre de traitement Ebola de Butembo. © Alexis Huguet, novembre 2018
Het ebolacentrum in Butembo voor de aanval. Gezondheidswerkers trekken hun beschermingspakken aan vooraleer ze naar de rode zone trekken. © Alexis Huguet, november 2018.

Nog onbekende daders staken een deel van de faciliteiten en voertuigen in brand. De brand raakte onder controle, maar de teams waren verplicht om de patiëntenzorg onmiddellijk te staken. Op het moment van de aanval waren er 57 patiënten aanwezig in het ebolacentrum. Onder hen 15 bevestigde patiënten. Het centrum in Butembo werd gerund in medebeheer van het Congolese ministerie van Volksgezondheid.

Dit is het tweede incident op slechts enkele dagen tijd. Op 24 februari werd het ebolacentrum in het naburige district Katwa aangevallen. Ook daar moesten onze activiteiten noodgedwongen stopzetten. Artsen Zonder Grenzen heeft uit veiligheidsoverwegingen alle personeel uit het gebied geëvacueerd. In afwachting wordt een grondige analyse gemaakt van de risico's verbonden zijn aan een voortzetting van de medische zorg in het gebied. Op andere plaatsen in de provincie Noord-Kivu, zetten we onze ebolarespons gewoon voort.

"We zijn zeer bedroefd over deze aanvallen op onze medische faciliteiten. Niet alleen komt het leven van onze medewerkers in gevaar, maar ook dat van onze patiënten", stelt noodhulpcoördinator Hugues Robert. "Na deze twee gewelddadige incidenten hebben we geen andere keuze dan onze activiteiten op te schorten tot nader order. Als medische hulpverleners is het erg pijnlijk om patiënten, hun families en andere leden van de gemeenschap achter te moeten laten op zo'n kritiek moment in de ebolarespons.”

Bijna zeven maanden na de uitbraak van de huidige ebola-epidemie in de provincies Noord-Kivu en Ituri zijn 879 mensen met ebola bevestigd en 553 mensen overleden. Naast ebolacentra in Butembo en Katwa, beheert Artsen Zonder Grenzen in Noord-Kivu ook ebolaprojecten in de steden Kayna en Lubéru en twee ebolacentra in de provincie Ituri, in de steden Bwanasura en Bunia. Onze teams in de  de stad Goma treffen ondertussen voorbereidingen op een noodsituatie: onder verstrengde bewaking wordt daar gewerkt aan de capaciteit voor de isolering van vermoedelijke ebolapatiënten.