Sociale media

Open the menu

Artsen Zonder Grenzen staakt activiteiten in hotspot op Lesbos

Artsen Zonder Grenzen staakt onmiddellijk haar activiteiten in de vluchtelingenhotspot in Moria, op het Griekse eiland Lesbos. Dit besluit volgt op de migratiedeal tussen de EU en Turkije die leidt tot de gedwongen terugkeer van vluchtelingen die de Griekse eilanden hebben bereikt.

‘We hebben het zeer moeilijke besluit moeten nemen om ons werk in Moria te stoppen, omdat we anders zouden meewerken aan een systeem dat onrechtvaardig en onmenselijk is,’ zegt landencoördinator Marie Elisabeth Ingres. ‘We staan het niet toe dat onze hulp wordt aangewend voor een grootschalige uitzettingsoperatie en we weigeren onderdeel uit te maken van een systeem dat lak heeft aan de humanitaire noden van vluchtelingen.’

Gisteravond sloot Artsen Zonder Grenzen alle activiteiten af met betrekking tot de hotspot in Moria. Artsen Zonder Grenzen zorgde voor transport voor vluchtelingen naar het vluchtelingencentrum, verzorgde er schoon water en sanitaire voorzieningen en gaf er medische hulp in een kliniek. Sinds juli 2015 gaven medische teams er 12.526 medische consulten.

Artsen Zonder Grenzen blijft op Lesbos wel hulp bieden in haar transitcentrum in Mantamados, waar net gearriveerde vluchtelingen opgevangen worden, en blijft reddingsoperaties uitvoeren op zee ten noorden van Lesbos. Ook blijven medische teams mobiele klinieken organiseren voor vluchtelingen buiten de hotspotlocatie Moria.