Sociale media

  • NL
Open the menu

Artsen Zonder Grenzen schort noodhulp op in Walikale, Oost-Congo


Hevige gevechten in Walikale, een stad in de provincie Noord-Kivu in de Democratische Republiek Congo, dwingt Artsen zonder Grenzen ertoe haar medische noodhulp in het gebied op te schorten, ondanks dat daar momenteel een malaria-uitbraak heerst.

© Robin Meldrum MSF/AZG
© Robin Meldrum MSF/AZG


Bezorgd

‘De recente gevechten en onveiligheid in Walikale maken het onmogelijk voor ons team om hun werk uit te voeren,’ zegt Andrew Mews, landverantwoordelijke van Artsen Zonder Grenzen in Congo. ‘We zijn erg bezorgd om de burgers die in het gebied wonen. Zij zijn overgelaten aan het geweld en worden medische zorg ontzegd.’

Malaria-uitbraak

Artsen Zonder Grenzen startte haar werk tegen de malaria-uitbraak in dit gebied in juni 2012. Veel van de patiënten waren al voor eerdere gevechten gevlucht en leven in het regenwoud rondom de stad. De afgelopen maand behandelde Artsen Zonder Grenzen meer dan 1.000 patiënten per week. De inwoners van het gebied hebben geen toegang meer tot gratis, levensreddende behandeling. Malaria is de voornaamste doodsoorzaak onder kinderen onder 5 jaar in Congo. De ziekte is endemisch in het hele land.

Gevaren

‘De mensen in Walikale zijn niet alleen overgeleverd aan vechtende gewapende groepen, maar ze zitten ook te midden van een dodelijke malaria-uitbraak,’ vervolgt Mews. ‘Als deze mensen weer op de vlucht moeten, lopen ze alleen maar meer risico op besmetting en op andere gevaren.’

Artsen zonder Grenzen in Congo

Hoewel Artsen Zonder Grenzen haar medische noodhulp in Walikale heeft opgeschort, blijft het noodhulp bieden in andere delen van Congo. Zo blijft Artsen Zonder Grenzen medische zorg bieden in 4 ziekenhuizen, 12 gezondheidscentra en 4 gezondheidsklinieken in andere delen van de provincie Noord-Kivu. In de provincie Zuid-Kivu geeft Artsen zonder Grenzen medische zorg 4 ziekenhuizen, 19 gezondheidscentra en 5 gezondheidsklinieken. Daarnaast heeft Artsen zonder Grenzen verschillende cholerabehandelcentra en mobiele klinieken in het land en biedt het verder noodhulp daar waar nodig.