Sociale media

  • NL
Open the menu

Artsen Zonder Grenzen opent nieuwe spoedkraamkliniek in Haïti


Op 18 augustus gingen de deuren van het nieuwe ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in Haïti officieel open. Het ziekenhuis ligt in de wijk Delmas in Port-au-Prince en is gespecialiseerd in verloskundige spoedgevallen.

© Yann Libessart/MSF. Haïti, 2011.
Le CRUO à Delmas, Port-au-Prince. © Yann Libessart/MSF. Haïti, 2011.

Het ziekenhuis heet CRUO (Centre de Référence en Urgences Obstétricales) en hielp al in maart de eerste patiënten. Sindsdien bevielen al meer dan 1.700 vrouwen in het ziekenhuis. Vrouwen die tijdens de zwangerschap met ernstige complicaties te maken krijgen, kunnen er 24 uur op 24 gratis terecht. Het gaat vooral om zwangerschapsvergiftiging, bloedingen en baarmoederrupturen.

Het nieuwe ziekenhuis telt 122 bedden en beschikt over een eigen laboratorium, bloedbank en pathologische dienst. Het werd gebouwd nadat de aardbeving van januari 2010 het vorige ziekenhuis voor verloskundige spoedzorg van Artsen Zonder Grenzen had vernield.

Het CRUO biedt een heel gamma diensten aan rond reproductieve gezondheidszorg: pre- en postnatale zorgen, gezinsplanning, de behandeling van geslachtsziektes, de opsporing van hiv/aids en de ondersteuning van patiënten met hiv/aids. Daarnaast worden er ook neonatale zorgen verleend en is er ondersteuning en psychologische steun voor wie er nood aan heeft.

Artsen Zonder Grenzen begon in 2006 in Haïti te werken rond verloskunde, omdat de sterftegraad bij bevallende vrouwen er opvallend hoog was. Dat werk gebeurt in nauw overleg met het Haïtiaans ministerie van Volksgezondheid en vooral met het openbaar ziekenhuis De La Paix. In het CRUO werkt voornamelijk Haïtiaans personeel.