Artsen Zonder Grenzen helpt de slachtoffers van het geweld in Jemen
In het zuiden van Jemen blijven politieke spanningen en gevechten aanhouden. Artsen Zonder Grenzen stuurt haar activiteiten voortdurend bij zodat gewonden en patiënten in levensgevaar toegang hebben tot gezondheidszorg.
Artsen Zonder Grenzen helpt in twee spoeddiensten, organiseert de overbrenging van gewonden naar Aden, en regelt primaire medische zorg en ziekenhuisopnames voor de bevolking in delen van de provincies Aden, Abyan en Lahj. Het geweld in het zuiden van Jemen woedt er al meer dan een jaar. Heel wat mensen raken gewond en de plaatselijke dokters en ziekenhuizen kunnen de toestroom niet meer aan.
De voorbije maanden heeft Artsen Zonder Grenzen twee spoeddiensten in de regio en een privéziekenhuis in Aden geholpen met financiële steun, personeel en medische bevoorrading, om zo te zorgen dat wie door het geweld dringend zorgen of chirurgie nodig had, daar kosteloos terecht kon. De situatie is erg volatiel, wat betekent dat Artsen Zonder Grenzen voortdurend opnieuw moet bepalen waar en hoe ze zal optreden.
Chirurgie in Aden
Aden, de belangrijkste stad in de regio, heeft zwaar te lijden onder de politieke spanningen: er zijn geregeld betogingen en demonstraties, met soms hevige gevechten tussen de betogers en de ordetroepen.
Tijdens zulke gevechten kwamen op 13 januari minstens vijf mensen om het leven en raakten tientallen anderen gewond. Artsen Zonder Grenzen hielp bij de verzorging van de gewonden in een privéziekenhuis in de stad. Daar werden 36 patiënten opgevangen, onder wie 13 slachtoffers met schotwonden.
Transport van gewonden
In de streek van Abyan, ten oosten van Aden, waren er al zware gevechten tussen Jemenitische ordetroepen en gewapende islamitische groeperingen, maar de voorbije weken was het er relatief rustig. Maar de medische nood blijft hoog en heel wat verzorgingsinstellingen hebben bij de gevechten schade opgelopen, terwijl andere ontoegankelijk blijven.
Omdat het voor de teams onmogelijk is om in de gebieden te komen waar geweld het hevigst is, heeft Artsen Zonder Grenzen een systeem ingevoerd om de gewonden over te brengen vanuit Jaar, ten noordoosten van Aden.
Verder naar het oosten levert Artsen Zonder Grenzen gratis medicijnen en medisch materiaal aan de spoeddienst van het ziekenhuis in Lawdar. De voorbije maanden stak in regio een mazelenepidemie de kop op, en dus heeft Artsen Zonder Grenzen dit ziekenhuis bevoorraad met de nodige medicijnen.
Hulp aan spoeddiensten
In Al-Daleh, een stad ten noordwesten van Aden, is Artsen Zonder Grenzen actief betrokken op de spoeddienst van het districtshospitaal, met financiële steun, personeel, medicijnen en medisch materiaal. In Al-Hosn, ten oosten van Aden, is Artsen Zonder Grenzen sinds mei 2011 aan de slag om de achteruitgang van de gezondheidszorg in de provincie, door het geweld, tegen te gaan. In samenwerking met het ministerie van Gezondheid steunt een team van Artsen Zonder Grenzen er een eenheid voor basisgezondheidszorg, voor de lokale bevolking en voor binnenlandse vluchtelingen die er verblijven.
Artsen Zonder Grenzen werkt ook in de provincie Lahj waar de bevolking geregeld te maken krijgt met gevechten tussen verschillende gewapende groeperingen. Sinds juli 2010 verstrekt een team van Artsen Zonder Grenzen medische zorgen in het openbare districtsziekenhuis van Radfan. Artsen Zonder Grenzen helpt er op de spoeddienst en in het operatiekwartier, de ziekenzalen, het medisch labo en de apotheek.
Tot slot ondersteunt Artsen Zonder Grenzen de activiteiten van drie poliklinieken in de stad Aden, en willen we ook een vierde gaan helpen om de toegang tot primaire zorg te verbeteren, zowel voor de plaatselijke bevolking als de tienduizenden mensen die op de vlucht zijn voor het conflict in Abyan.
Andere teams zetten zich momenteel in om in de stad een chirurgische noodeenheid te openen, die volledig geleid zal worden door Artsen Zonder Grenzen, vooral bedoeld om gewonden en slachtoffers van geweld op te vangen.