Sociale media

  • NL
Open the menu

Artsen Zonder Grenzen furieus over doodschieten van medewerker in Juba, Zuid-Sudan


Op maandag 5 augustus 2013 nam een groep gewapende mannen een wagen van Artsen Zonder Grenzen onder vuur, op de weg naar Zuid-Sudanese hoofdstad Juba. Twee medewerkers van de organisatie raakten ernstig gewond en één van hen stierf twee dagen later aan zijn verwondingen. Artsen Zonder Grenzen is woedend.


De precieze omstandigheden van de aanval op de wagen zijn niet duidelijk en Artsen Zonder Grenzen analyseert de situatie verder. De wagen was duidelijk gemarkeerd met logo’s van Artsen Zonder Grenzen.

De medewerker die stierf was de 28-jarige Joseph, die sinds 2012 voor Artsen Zonder Grenzen werkte. “Hij was een fantastische collega”, zegt Raphael Gorgeu, die de projecten van Artsen Zonder Grenzen in Zuid-Sudan leidt. “Zijn persoonlijkheid en zijn positieve atitude zullen door het hele team gemist worden. Zijn tragische dood is een groot verlies voor zijn familie, voor Artsen Zonder Grenzen en voor Zuid-Sudan.”

Artsen Zonder Grenzen is woedend over de aanval op haar medewerkers. De organisatie werkt al meer dan dertig jaar in de regio en dit soort incidenten heeft een directe impact op de mogelijkheid om er de medische hulp te verlenen die zo hard nodig is.
 
“We hebben de autoriteiten gevraagd om deze barbaarse aanval, die tot de dood van één van onze collega’s heeft geleid, te onderzoeken”, zegt Marcel Langenbach, directeur Operaties voor Artsen Zonder Grenzen. “We benadrukken de nood aan respect voor het internationaal humanitair recht en de plicht om humanitaire hulpverleners, hun eigendommen en hun klinieken te beschermen.”

Artsen Zonder Grenzen werkt al dertig jaar in Zuid-Sudan. In 2012 alleen stond de organisatie in voor 702.634 consulten in dagklinieken, 34.324 ziekenhuisopnames, 141.525 behandelingen voor malaria, 10.918 begeleide bevallingen, 29.018 behandelingen van ondervoede kinderen, 3257 chirurgische ingrepen en de vaccinatie van 253.237 kinderen tegen mazelen.