Sociale media

  • NL
Open the menu

Artsen Zonder Grenzen doet al het nodige voor een veilige terugkeer van haar 5 medewerkers, meegenomen in het noorden van Syrië


Eén week nadat vijf internationale medewerkers van Artsen Zonder Grenzen (AZG) werden meegenomen uit een huis van de organisatie in het noorden van Syrië, op de avond van 2 januari, blijft Artsen Zonder Grenzen al het nodige doen voor hun vrijlating in alle veiligheid.


De verdwenen collega’s zijn van Belgische, Deense, Peruviaanse, Zweedse en Zwitserse nationaliteit. Ze werkten in een AZG-ziekenhuis en verleenden medische basiszorg aan slachtoffers van het conflict in Syrië. De humanitaire en medische noden in het land zijn aanzienlijk.  

De voorbije twee jaar heeft Artsen Zonder Grenzen in het noorden van Syrië zes veldhospitalen en twee medische centra opgezet. Tot op heden hebben haar medische teams 102.828 consulten gehouden, waaronder 40.052 spoedgevallen. De behandeling van chronische ziekten, zoals diabetes en verhoogde bloeddruk, vormt de kern van de activiteiten van AZG, net als de behandeling van kogelwonden, en verwondingen door obussen en bommen. AZG voerde 4.899 operaties uit, en 1.516 bevallingen. Daarnaast ondersteunt AZG meer dan 80 medische Syrische structuren, en hield 264.265 medische raadplegingen voor Syrische vluchtelingen in de buurlanden.  

AZG vraagt op dit ogenblik een grote discretie met betrekking tot alle persoonlijke informatie, gelinkt aan haar vijf medewerkers. We wijzen erop dat enkel de gegevens op deze pagina de officiële informatie van AZG, met betrekking tot dit incident, bevatten. Alle andere communicatie met betrekking tot dit incident, die niet op onze site staat, betreft informatie die niet afkomstig is van, noch officieel bevestigd is door Artsen Zonder Grenzen.

Omdat de veilige terugkeer van onze vijf collega’s op dit ogenblik onze prioriteit is, geven wij op voorlopig geen verdere commentaar. We danken u voor uw begrip en uw steun.

Artsen Zonder Grenzen is een internationale humanitaire noodhulporganisatie, onafhankelijk van politieke of religieuze belangen. AZG biedt medische zorg gebaseerd op de humanitaire principes van  medische ethiek en onpartijdigheid. Voor haar medisch werk in Syrië gebruikt de organisatie enkel privégiften, en aanvaardt ze van geen enkele overheid financiële steun.