Sociale media

  • NL
Open the menu

Artsen Zonder Grenzen breidt zoek -en reddingsoperaties in Middellandse Zee uit met derde boot


Sinds zaterdag vaart Artsen Zonder Grenzen met een derde boot op de Middellandse Zee om mensen bij te staan die oorlog, vervolging en armoede ontvluchten en Europa proberen te bereiken.

© AZG/Juan Carlos Tomasi
© AZG/Juan Carlos Tomasi

'In de Middellandse Zee speelt zich een humanitaire crisis af,' aldus Paula Farias van Artsen Zonder Grenzen, zij coördineert de hulpactiviteiten op de boot met de naam Dignity 1. 'Deze reddingsoperatie lijkt af te wijken van wat onze normale hulp, in de zin dat we deze op zee uitvoeren, maar ons doel is hetzelfde als in Zuid-Sudan of in Syrië: levens redden.' De Dignity heeft een 18-koppige bemanning, waaronder medische hulpverleners. Het 50-meter lange schip verliet op 13 juni de haven van Barcelona en kan bij een redding 300 mensen herbergen.

Deze derde boot versterkt de hulpoperatie van Artsen Zonder Grenzen op de Middellandse Zee. De MY Phoenix, een samenwerkingsverband van MOAS en Artsen Zonder Grenzen, ging op 2 mei te water en heeft tot nu toe 1.789 mensen gered. De Bourbon Argos, een eigen boot van Artsen Zonder Grenzen, begon een week later en heeft inmiddels 1.242 mensen gered. Daarnaast bieden teams medische en psychologische zorg aan bootvluchtelingen in Italië, Griekenland en Servië.

'Naar verwachting zullen de komende weken alleen nog maar meer mensen proberen de Middellandse Zee over te steken met het bestendige zomerweer,' vervolgt Paula Farius. 'We hebben een sterke hulpoperatie nodig om hen bij te kunnen staan en te helpen voorkomen dat de Middellandse Zee een kerkhof wordt.'